Business Internaţional

„Nu vă aşteptaţi la minuni“, spun nemţii cu câteva zile înainte de cel mai important summit din istoria monedei euro

„Nu vă aşteptaţi la minuni“, spun nemţii cu câteva zile înainte de cel mai important summit din istoria monedei euro

„Nu vă aşteptaţi la minuni“, spun nemţii cu câteva zile înainte de cel mai important summit din istoria monedei euro

Autor: Paul Comşa

18.10.2011, 00:04 684

Nori negri se adună peste Europa înainte de un nou summit de la care se aşteaptă o "strategie cuprinzătoare" menită a rezolva criza datoriilor suverane. Liderii europeni caută de doi ani un răspuns la problemele zonei euro şi se află deja la a şasea încercare de a le remedia numai în acest an. Acum s-au angajat să dezvăluie un pachet amplu de măsuri anticriză, inclusiv un acord pentru recapitalizarea băncilor.

Totuşi, în ciuda aşteptărilor mari şi a optimismului investitorilor, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a avertizat că aşteptările ca summitul Uniunii Europene (UE) de la sfârşitul acestei săptămâni să ofere o soluţie definitivă la criza datoriilor suverane din zona euro sunt "vise" ne­realiste, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

"Există paşi importanţi pe un drum lung care se va întinde până anul viitor şi pe care va trebui să mergem", a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe al României: Sper să se ia o decizie. Dacă nu vor mări forţa fondului de salvare şi nu se vor ocupa de bănci, lucrurile se vor strica. Fondul trebuie să aibă capacitatea de a proteja Italia şi Spania, iar BCE trebuie să rămână în alertă. Impedimentele politice sunt în continuare insurmontabile, iar deficitul de competitivitate al unor ţări rămâne esenţial.Cancelarul german a fost susţinut de ministrul german de Finanţe Wolf­gang Schauble, care a afirmat că reu­niu­nea nu va asigura o "soluţie definitivă".

Analiştii români sunt şi ei rezervaţi cu privire la deznodământul summit-ului de duminică.

Profesorul de economie şi fostul ministru de finanţe al României Daniel Dăianu speră ca liderii europeni "să mărească forţa fondului de salvare şi să se ocupe de bănci".

"Fondul trebuie să aibă capacitatea de a proteja Italia şi Spania, iar BCE trebuie să rămână în alertă. Impe­dimentele politice sunt în continuare in­sur­montabile, iar deficitul de com­pe­titivitate al unor ţări rămâne esenţial", a spus Dăianu.

Acelaşi ton este adoptat şi de Ionuţ Dumitru, economist-şef al băncii Raiffeisen, care consideră că "Europa trebuie să ia rapid o decizie până la summitul de duminică deoarece turbulenţele din pieţe nu se vor calma, ba din contră, s-ar putea agrava".

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen: Nu cred că planul care va fi propus va fi unul definitiv, ci mai degrabă unul hotărât deoarece este important să se restabilească credibilitatea pe pieţe. Nu se va găsi o soluţie imediată pentru problema europeană şi aceasta nu va fi rezolvată peste noapte, este nevoie de timp."Nu cred că planul care va fi propus va fi unul definitiv, ci mai degrabă unul hotărât deoarece este important să se restabilească credibilitatea. Nu se va găsi o soluţie imediată pentru problema europeană şi aceasta nu va fi rezolvată peste noapte, este nevoie de timp", a adăugat Dumitru.

Analistul economic Aurelian Dochia apreciază că "unele soluţii sunt deja pregătite, dar nu au fost anunţate".

"Ca şi până acum, va fi un plan care va asigura minimul necesar pentru a rezolva problemele presante, urmând a ataca apoi problema globală. Nu se va lansa nimeni într-o soluţie de anvergură care ar fi şi greu de pus pe hârtie deoa­rece un acord politic implică sacrificii", a afirmat analistul.

De asemenea, există experimentele eşuate din trecut. Oficialii europeni au anunţat un "răspuns cuprinzător" şi în martie, dar atunci, mai ales datorită prudenţei germanilor, au adoptat un catalog de măsuri descrise de premierul birtanic David Cameron ca fiind "cam puţine şi cam întârziate". În iulie, când piaţa obligaţiunilor din Italia era contaminată pentru prima oară, liderii zonei euro au propus un writedown (reducere a valorii contabile a activelor) voluntar pentru deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene şi puteri sporite pentru fondul european de stabilitate finan­ciară (EFSF).

Aurelian Dochia, analist: Cred că unele soluţii sunt deja pregătite, dar nu au fost anunţate. Ca şi până acum, va fi un plan care va asigura minimul necesar pentru a rezolva problemele presante, urmând a ataca apoi problema globală. Nu se va lansa nimeni într-o soluţie de anvergură care ar fi şi greu de pus pe hârtie.Traderii au realizat însă că vor fi necesare luni pentru a imple­menta măsurile şi că ele ar putea fi deturnate în oricare din cele 17 parlamente ale statelor membre sau de Grecia în cazul în care ar rata ţintele fiscale, iar încre­derea de pe pieţe s-a evaporat.

Declaraţiile oficialilor germani au şters optimismul investitorilor, care iniţial crescuseră ieri după angaja­mentul celor 20 de miniştri de finanţe ai celor mai dezvoltate economii din lume.

La ora 16:00, ora României, in­dicele german DAX scăzuse cu 0,45%, iar FTSE (Marea Britanie) şi CAC 40 (Franţa) au şters mare parte din câştigurile înregistrate în prima parte a şedinţei de tranzacţionare.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO