Business Internaţional

O alternativă la Banca Mondială şi FMI a fost lansată marţi în Asia

O alternativă la Banca Mondială şi FMI a fost lansată...

Autor: Anca Dumitrescu

21.07.2015, 15:57 2010

Grupul BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Noua instituţie financiară este văzută ca o alternativă la Banca Mondială şi FMI, cu toate că grupul BRICS susţine că NDB nu rivalizează cu acestea.

"Obiectivul nostru nu este să concurăm sistemul existent ci să îl îmbunătăţim şi să îl completăm în stilul nostru", a declarat preşedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath.

Ţările BRICS au criticat Banca Mondială şi FMI pentru că nu acordă statelor aflate în dezvoltare drepturi de vot suficiente.

NDB urmează să acorde primele împrumuturi la începutul anului viitor.

Inaugurarea băncii are loc la două săptămâni după summitul BRICS din oraşul rus Ufa, unde au fost stabilite ultimele detalii.

La momentul respectiv, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că cele cinci ţări ilustrează un nou sistem multipolar pentru relaţiile internaţionale.

Banca va avea un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari, iar suma s-ar putea dubla în anii următori.

Cel mai mare contributor al NDB va fi China, a doua mare economie a lumii, care a condus şi înfiinţarea unei alte bănci internaţionale, Asian Infrastructure Development Bank din Beijing.

NDB va avea o conducere prin rotaţie, primul preşedinte, Kamath, provenind din India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO