Business Internaţional

O bancă portugheză ar putea ajunge în mâini chineze

O bancă portugheză ar putea ajunge în mâini chineze

Autor: Daniela Stoican

21.10.2014, 19:19 154

Echipa de conducere a Banco Espírito Santo de Investimento, braţul de investiţii al băncii portugheze Banco Espirito Santo, care a fost salvată în vară de stat, a avut recent întâlniri cu potenţiali cumpărători din China, Dubai şi Mexic pentru a analiza variantele de salvare a băncii de investiţii, scrie The Wall Street Journal.

Şeful BESI Jose Maria Ricciardi şi adjuncţii săi au abordat potenţialii cumpărători privind posibilitatea de a vinde braţul de investiţii deţinut acum de Novo Banco, „banca sănătoasă” care a rezultat din separarea activelor Banco Espirito Santo în „sănătoase” şi „toxice”.

 Cele mai recente negocieri au avut loc între şefii BESI şi oficialii unei bănci chineze. Dar până în prezent nu a existat nicio ofertă fermă pentru BESI, discuţiile privind viitorul băncii de investiţii fiind într-un stadiu preliminar, potrivit surselor Wall Street Journal.

Între timp conducerea BESI a început să vândă din unităţile individuale şi a disponibilizat zeci de angajaţi. Mai mult de douăzeci de persoane au plecat de la biroul londonez al BESI de când problemele băncii portugheze s-au acutizat în vară.

BESI a eliminat între timp 10 posturi de la birourile din New York. La New York banca nu mai poate tranzacţiona titluri de valoare din cauza modalităţii în care Banco Espirito Santo a fost separată într-o „bancă sănătoasă”, numită Novo Banco, şi o „bancă toxică”.

Licenţa pentru tranzacţionarea titlurilor de valoare americane este deţinută de Espirito Santo Bank din Miami, care face parte din „banca toxică”, instituţie care de asemenea îşi caută cumpărător.

BESI are în total aproximativ o mie de angajaţi, distribuiţi în principal la birourile din Lisabona, Sao Paolo şi Londra şi avea active de 5,81 euro la 30 iunie.

Băncile chineze se extind intens în Europa şi Africa. În Marea Britanie China Merchant Securities, a treia firmă de tranzacţionare de titluri de valori din China după capitalul net, şi-a deschis primul birou la Londra în iunie, alăturându-se altor două companii chineze similare.

Banco Espirito Santo a fost salvată de la prăbuşire în august printr-un împrumut de  3,9 miliarde de euro finanţat prin Mecanismul de Stabilitate Europeană şi care transformă banca într-o instituţie de stat.

Şi imperiul mult mai extins al familiei Espirito Santo se dezmembrează. Grupul chinez Fosun a cumpărat săptămâna trecută o participaţie de 460 milioane de dolari în compania de management hotelier Espirito Santo Saude. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO