Business Internaţional

O bancă rusească acuză: Agrokor, cel mai mare retailer de alimente din Balcani, a măsluit rapoartele financiare

O bancă rusească acuză: Agrokor, cel mai mare retailer...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.03.2017, 00:04 700

Pentru Agrokor, cel mai mare producător şi retailer de alimente din Balcani şi un jucător important pentru economia Croaţiei, chinurile fali­mentului devin tot mai mari.

Yuri Soloviev, vicedirector exe­cutiv al băncii ruseşti VTB a declarat că „datoria Agrokor nu este arătată în întregime în rapoartele financiare“. VTB este unul din creditorii grupului.

Presa din Rusia scrie că Soloviev l-a acuzat direct pe acţionarul majoritar al retailerului, Ivica Todoric, de nereguli în documentele financiare. Aceeaşi vină ar avea-o şi mana­gementul companiei, scrie Total Croatia News.

Împrumuturile Agrokor se situau la sfârşitul anului trecut la 3,4 miliarde euro, iar datoria totală este estimată la 6 miliarde euro, în timp ce capitalul este echivalent cu puţin peste un miliard de euro, potrivit Balkan Insight.

Principalul creditor este banca rusă Sberbank. Cea mai mare parte a datoriei trebuie rambursată până în februarie 2020.

Soloviev a cerut deschis înlăturarea actualei conduceri a Agrokor. ìCompania trebuie să-şi întărească managementul şi este foarte probabil ca boardul de directori să includă reprezentanţi ai statului şi ai creditorilorî. VTB Bank a împrumutat Agrokor cu 300 de milioane de euro.

Compania croată, cu prezenţă puternică în mai multe ţări din Balcani, discută restructurarea datoriei cu creditorii. De ceva vreme presa speculează că partea rusă vrea să obţină controlul managementului.

Soloviev, care a anunţat că statul şi creditorii vor semna săptămâna aceasta un armistiţiu, a insistat că problemele legate de stabilitatea financiară s-au agravat din cauza neregulilor din documentele financiare.

ÑDin nefericire, proprietarul şi managementul transmit de ceva timp rapoarte financiare incorecte. Aceasta a făcut ca această companie să se trezească cu datorii care nu se vedeau. La un anumit punct, problema lichidităţii pe termen scurt a apărut la suprafaţă şi de aceea compania este în situaţia actualăî, a explicat bancherul rus.

Soloviev este cea mai mare companie privată din Croaţia şi contribuie cu 15% la PIB-ul acestei ţări.

Cât de importantă este Agrokor pentru economia croată se vede pe bursa croată: acţiunile companiilor din acest consorţiu, dar şi cele ale furnizorilor acesteia au scăzut semnificativ miercuri, când au fost publicate în presa croată comentariile bancherului rus.

Tot atunci agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Services a anunţat că a retrogradat ratingul retailerului croat de la ÑB3î la ÑCaa1î deoarece nu crede că Agrokor mai poate face faţă plăţilor. Perspectiva ratingului rămâne negativă.

Agrokor a început să se confrunte cu probleme financiare serioase în ianuarie după ce Moody's a anunţat că îi va reduce ratingul. Compania a pierdut accesul la finanţare de pe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO