Business Internaţional

O cincime din cele mai mari bănci ale lumii ar putea să dispară în următorii ani prin dezmembrare sau achiziţionare pentru că nu se pot adapta la pieţele de după criză

La vârful industriei bancare, numărul băncilor universale cu anvergură globală s-ar putea reduce de la 25 la 10 în condiţiile în care acestea îşi îngustează aria afacerilor atât la nivel de regiuni, cât şi de produse. Foto Shutterstock

La vârful industriei bancare, numărul băncilor universale cu anvergură globală s-ar putea reduce de la 25 la 10 în condiţiile în care acestea îşi îngustează aria afacerilor atât la nivel de regiuni, cât şi de produse. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.11.2013, 21:08 1164

Harta sistemului bancar mondial se va schimba radical în următorii câţiva ani, cu 100 din cele mai mari bănci ale lumii fiind în pericol de dispariţie prin dezmembrare sau înghiţire de către rivali mai puternici din cauza rezulta­telor slabe şi a incapacităţii de a se adapta la condiţiile pieţei postcriză.

Aceste riscuri pândesc o cincime din cele mai mari 500 de bănci ale lumii, se arată într-un raport al companiei de consultanţă financiară McKinsey & Co. Firma este angajată de multe dintre marile instituţii financiare, iar analizele acesteia sunt urmărite îndeaproape de industria de profil, scrie The Telegraph.

În vârful industriei, numărul băn­cilor universale cu anvergură glo­bală s-ar putea reduce de la 25 la 10 în condiţiile în care acestea îşi îngustează aria afacerilor atât la nivel de regiuni, cât şi de produse.

McKinsey le recomandă băncilor strategia „revenirii la elementele de bază“ pentru a evita „capcanele“ care ar putea trimite multe dintre marile bănci în cărţile de istorie. „Este foarte probabil ca băncile prinse în aceste capcane să facă parte dintre cele 20% din instituţiile din întreaga lume care, potrivit scenariilor noastre, ar putea deveni ţintele achiziţiilor în următorii ani“, notează raportul.

Chiar şi băncile de la vârf vor fi forţate să renunţe la anumite afaceri şi să se micşoreze pentru a supravieţui. McKinsey avertizează că afacerile care au crescut pe seama creşterii puternice a economiei globale ar trebui să se gândească să vândă din active pentru a rămâne în fruntea „haitei“.

„Strategia de a ajunge lider profitând de creşterea pieţelor este bună atât timp cât pieţele cresc. Cu siguranţă vor fi astfel de pieţe, dar rămâne de văzut dacă avansul macroeconomic va fi la fel de puternic precum cel anterior“, explică analiştii de la McKinsey.

Pe lângă sfatul de a-şi reduce dimensiunile, compania de consiliere subliniază importanţa tehnologiei pentru bănci, în special a celei care permite clienţilor să acceseze de la distanţă serviciile bancare. Aceeaşi poziţie o are şi Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, care avertizează că sistemul bancar se apropie de o revoluţie a tehnologiei de vârf în care pentru a deveni mai competitive şi eficiente băncile de retail îşi vor moderniza sistemele IT, ceea ce le va ajuta să-şi reducă prezenţa fizică şi numărul angajaţilor.

Printre numele grele care au absolvit şcoala bancară a McKinsey figurează Peter Wuffli, fost director general al băncii elveţiene UBS (înlocuit în iulie 2007 deoarece creditele toxice erodau profitul), Johnny Cameron, şeful diviziei de investiţii a băncii britanice RBS până în 2008, Stephen Green, fost director general şi preţedinte al HSBC, una dintre cele mai mari bănci din lume, Peter Sands, CEO al Standard Chartered, şi James Gorman, preşedintele Morgan Stanley, potrivit Bloomberg.

 

Comisarii europeni pedepsesc cu amenzi record de miliarde de euro băncile globale care au manipulat dobânzile

Comisia Europeană, autoritatea antitrust a Uniunii Europene, va amenda cu cel puţin 1,5 miliarde de euro un grup de şase bănci cu anvergură globală incluzând Barclays şi RBS din Marea Britanie, pentru manipularea dobânzii Libor în yeni, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Thomson Reuters.

Amenzile sunt cele mai mari de acest fel din istoria UE. Cea mai mare sumă de până acum este de 1,47 miliarde de euro şi a fost impusă într-un caz de formare a unui cartel în privinţa tuburilor catodice.  Comisarii europeni vor amenda, de asemenea, un alt grup de bănci care au format un cartel pentru manipularea dobânzii Euribor.

Pedepsele din cele două cazuri vor însuma mai multe miliarde de euro. Dobânzile Libor şi Euribor sunt folosite ca referinţă pentru evaluarea unor active de sute de mii de miliarde de dolari variind de la ipoteci spaniole la produse financiare derivate. Amenzile vor umfla şi mai mult costurile în creştere pe care băncile le suportă pentru ştergerea greşelilor din trecut.

La nivel global, suma totală ar putea ajunge la 125 miliarde dolari dacă JP Morgan acceptă să plătească 13 miliarde de dolari pentru ca autorităţile americane să renunţe la acuzaţii privind practici ilegale pe piaţa creditelor ipotecare. În cazuri de manipulare a dobânzilor, autorităţile din SUA, Marea Britanie şi alte ţări au amendat până acum băncile UBS, RBS, Barclays, Rabobank şi firma de brokeraj ICAP cu 3,7 miliarde dolari, iar şapte persoane sunt acuzate penal.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO