Business Internaţional

O criză majoră începe să se apropie şi de China: sectorul imobiliar e o bulă speculativă, iar companiile sunt pline de datorii

O criză majoră începe să se apropie şi de China: sectorul imobiliar e o bulă speculativă, iar companiile sunt pline de datorii

Boom-ul imobiliar, finanţat cu datorii, a făcut ca pentru chinezii cu venituri medii achiziţionarea unei locuinţe noi să fie ceva imposibil din cauza preţurilor extrem de mari. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.03.2013, 00:04 3271

Piaţa imobiliară din China, a ajuns deja la stadiul de bulă speculativă, datoriile guvernelor locale au atins niveluri astronomice, sectorul corporate este unul dintre cele mai îndatorate din lume, forţa de muncă începe să se micşoreze, iar statul are în faţă provocarea fără precedent de a finanţa pensiile boom-ului demo­grafic din anii '50-'75.

Guvernul şi economia, a doua ca mărime a lumii, par să aibă resurse şi unelte pentru a preveni ca aceste probleme să con­veargă spre o criză finan­ciară de amploare, dar ana­liştii se tem că pericolul izbuc­nirii unei crize este cât se poate de real.

Sectorul imobiliar din China este deja în stadiul de bulă speculativă, spune Wang Shi, şeful celui mai mare dezvoltator imobiliar chinez, Vanke. În unele oraşe preţurile au crescut în ultimii ani de până la 10 ori, ceea ce face ca locuinţele să nu fie la îndemâna unei persoane cu salariu mediu.

Shi a avertizat că dacă bula imobiliară face implozie, se va produce un dezastru în care prăbuşirea preţurilor locuinţelor va provoca turbu­lenţe sociale de tipul "Primăverii arabe".

Imobiliarele sunt printre cele mai popu­lare mijloace de investiţii în contextul volatilităţii ridicate a burselor de acţiuni, iar scăderea accentuată a preţurilor ar afecta milioane de investitori locali, scrie CNBC.

Şansele unei crize de amploare în China sunt reduse, dar riscurile sunt reale, apreciază analiştii de la Barclays Capital. China este un sistem închis şi din această cauză datoriile rămân în mâinile statului. Entităţile străine nu pot fi periculoase, spre deosebire de alte ţări, precum Grecia şi Spania, în care investitorii străini îşi pot vinde datoriile cauzând creşterea costurilor de finanţare. China nu este la mila nimănui decât a sa, notează Forbes.

Guvernele locale se îndatorează fără permisiunea Beijingului

O problemă majoră pentru China sunt datoriile guvernelor locale. Pentru că nu au voie să se finanţeze de pe pieţe prin obligaţiuni şi să cumuleze deficite, acestea ocolesc regulile şi se împrumută prin vehicule financiare speciale.

Împrumuturile au urcat masiv în 2009 şi 2010, ducând datoriile la 1.700 miliarde de dolari, pentru a fi finanţat un stimul economic uriaş axat pe infrastructură. Aceste niveluri au provocat îngrijorări că problema datoriilor ascunse ar putea destabiliza sectorul bancar, scrie The Wall Street Journal.

Date recente sugerează că anul trecut temerile privind încetinirea economiei au determinat guvernele să se îndatoreze şi mai mult. Autorităţile financiare şi bancare au avertizat la începutul anului că au detectat o creştere a finanţării neautorizate a guvernelor locale.

Creşterea datoriilor limitează capacitatea guvernului chinez de a majora cheltuielile pentru a sprijini creşterea şi a băncilor de a credita afacerile.

Pentru a trece peste blocajele de finanţare impuse de Beijing, guvernele locale adesea plătesc pentru infrastructură şi servicii sociale cu veniturile obţinute din vânzarea terenurilor.

Însă pământul este o resursă epuizabilă şi din această cauză nu reprezintă o opţiune de finanţare sustenabilă, atenţionează Christine Wong, profesoară la Universitatea din Oxford.

Veniturile din vânzarea de terenuri au avut anul trecut o pondere de 35% în total în 2010 în cazut oraşelor de mărimi medii.

Îndatorarea companiilor a ajuns la maximul ultimilor 15 ani

De asemenea, datoriile companiilor chineze au crescut de la 108% din PIB în 2011 la 122% din PIB anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, potrivit estimărilor GK Dragono­mics, firmă de consultanţă economică din Beijing.

Astfel, sectorul corporate chinez este unul dintre cele mai îndatorate din lume.

"Companiile şi-au văzut afacerile încetinind, iar veniturile nu s-au ridicat la nivelul aşteptă­rilor. Au încercat să depăşească problema acu­mulând şi mai multă datorie", explică analiştii de la Dragonomics, citaţi de Bloomberg.

Problema este complicată deoarece multe dintre companiile puternic îndatorate sunt deţinute de stat, iar băncile care le creditează aparţin tot statului, ceea ce însemnă că guvernul ar putea fi forţat să intervină atunci când una din aceste afaceri nu va putea face faţa datoriei. Falimentul subit al unei corporaţii gigant de stat ar avea consecinţe financiare şi politice semnificative.

Datoria cumulată a companiilor, a statului şi a gospodăriilor s-ar cifra la 206% din PIB, potrivit calculelor Dragonomics, cam cât cea publică a Japoniei.

Datorii multe, dar resurse şi mai multe

În cel mai pesimist scenariu, China se va confrunta cu stagnare şi nu cu o criză a creditului în stil european, spun analiştii Barclays.

Raportul datorie/PIB al Chinei este de aproximativ 65%, comparativ cu peste 100% în SUA sau mai mult de 200% în Japonia. Cele mai recente date ale ministerului de Finanţe arată că activele afacerilor controlate de stat totalizau 53.300 miliarde dolari în 2009, din care 27.900 miliarde de dolari aparţineau guvernului central şi 25.500 miliarde dolari guvernelor locale. Aceasta înseamnă că guvernul local are suficiente active pentru a-şi respecta obligaţiile de plată. De asemenea, finanţele publice par solide, cu venituri bugetare în creştere cu 25% în 2011, la nivelul record de 10.400 miliarde dolari. Deficitul bugetar s-a situat la 1,1% din PIB, chiar dacă cheltuielile s-au majorat cu 21%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO