Business Internaţional

O nouă criză: reacţia Arabiei Saudite la presiunile Vestului ar putea aduce durere pentru toată lumea. Cât rău poate face Arabia Saudită economiei mondiale?

O nouă criză: reacţia Arabiei Saudite la presiunile...

Autor: Catalina Apostoiu

16.10.2018, 12:38 155937

În condiţiile în care Arabia Saudită neagă orice rol în dispariţia bruscă a unui jurnalist important, promiţând să reacţioneze în faţa oricăror sancţiuni, există şanse în creştere ca criza să se adâncească, cu efecte la nivelul întregii economii mondiale, scrie CNBC.

În weekend, întreaga lume a reacţionat faţă de dispariţia lui Jamal Khashoggi, editorialist Washington Post şi critic al guvernului saudit. Vestul a ameninţat cu sancşiuni împotriva regatului, suspectat că ar fi capturat jurnalistul la un consulat saudit din Istanbul.

Rezervă-ţi locul la Forumul de Francize din 1 Noiembrie şi pleacă acasă cu o idee de business de milioane!

Guvernele britanic, francez şi german au cerut o “investigaţie credibilă pentru stabilirea adevărului şi identificarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de dispariţia lui Jamal Khashoggi.

Deşi Arabia Saudită a negat ferm orice implicare, Riadul pare că se află în spatele dispariţiei jurnalistului.

Potrivit unui oficial saudit citat de Bloomberg, Riadul a lansat o anchetă internă în acest caz.

Analiştii spun că orice încercare de izolare a regatului la nivel internaţional nu ar fi una uşoară şi ar putea genera consecinţe pentru tot restul lumii, potrivit CNBC.

Teoretic, o escaladare a tensiunilor ar putea trimite preţurile petrolului puternic în sus, da peste cap procesul de pace din Orientul Mijlociu şi eforturile internaţionale de ţinere sub control a Iranului. Administraţia Trump încearcă din răsputeri să scoată petrolul iranian de pe piaţă şi se bazează pe Arabia Saudită să-şi menşină producţia pentru a menţine preţul petrolului sub control.

În acelaşi timp, SUA şi Arabia Saudită au semnat un acord în domeniul armelor de 350 mld $ pe 10 ani, solidificându-şi alianţa.

“Cred că acest conflict se poate amplifica foarte rapid, iar petrolul este o armă evidentă pe care Arabia Saudită o poate folosi în caz de sancţiuni”, arată John Kilduff de la Again Capital. “Dacă vor fi sancţionaţi economic, se vor asigura că toată lumea suferă de asemenea”.

Un editorial publicat în Arab News de Turki Aldhakhil, general manager al canalului oficial de ştiri saudit Al Arabiya, oferă un indiciu asupra a ceea ce ar putea urma, potrivit The Guardian.

Potriit lui Aldhakhil, Riadul analizează 30 de măsuri menite să pună presiune pe SUA dacă acestea ar decide sancţiuni împotriva Arabiei Saudite. Acestea ar include o reducere a producţiei petroliere care ar putea împinge preţurile de la aproximativ 80 $ pe baril la peste 400 de dolari.

Arabia Saudită are totuşi ceva de pierdut, scrie The Guardian, având în vedere că banii străini reprezintă un pilon important al planurilor sale de diversificare a economiei dincolo de petrol şi de reducere a ratei şomajului de aproape 13%.

Piaţa  saudită de acţiuni a scăzut cu până la 7%, sau aproximativ 33 mld $ pe fondul temerilor privind ramificaţiile ameninţării şării cu măsuri retaliatorii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO