Business Internaţional

O nouă criză valutară ar putea veni curând din... Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron se foloseşte de „sperietoarea“ scoaterii Marii Britanii din UE pentru a obţine de la Comisia Europeană concesii pentru aproape orice, de la legislaţia privind emigranţii la normele privind piaţa financiară. Foto: AFP

Premierul britanic David Cameron se foloseşte de „sperietoarea“ scoaterii Marii Britanii din UE pentru a obţine de la Comisia Europeană concesii pentru aproape orice, de la legislaţia privind emigranţii la normele privind piaţa financiară. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

14.04.2015, 00:05 2641

Lira sterlină s-ar putea deprecia la niveluri nemaivăzute de la marea criză financiară în următoarele săptămâni în condiţiile în care traderii de pe pieţele valutare se pregătesc de vremuri haotice după alegerile generale din mai, scrie The Telegraph. 

Marea Britanie, una dintre cele mai mari economii europene şi una care şi-a revenit din criză mai rapid decât majoritatea membrilor zonei euro, a intrat în deflaţie în martie pentru prima dată în cel puţin ultimul sfert de secol. Într-un astfel de mediu, lira sterlină se va deprecia de la actualul nivel de 1,463 dolari pe unitate spre 1,423 dolari pe unitate, minimul de după alegerile din 2010, estimează unii analişti.

Kathleen Brooks, analist la Forex.com, spune că lira „va cădea ca un bolovan“ dacă statistica oficială va arăta scufundarea abruptă a economiei în deflaţie în comparaţie cu actualele aştep­tări privind evoluţia preţurilor. Indicele preţurilor de consum a fost 0% luna trecută.

Însă Brooks a avertizat că incertitudinile create de alegeri sunt un factor vătămător şi mai puternic pentru liră. Marea Britanie ar putea trece printr-un nou „moment Lehman“ dacă scrutinul nu va duce vreunui partid mai multe voturi decât celorlalte la un loc (parlament suspendat). În acest caz, lira s-ar duce spre minimul de 1,35 de dolari pe unitate atins în 2009, când banca americană de investiţii Lehman Brothers s-a prăbuşit, dând startul crizei financiare globale. „Vedem cum creşte volatilitatea din cauza incertitudinilor create de alegeri. Nu ştim dacă vom fi sub un guvern al laburiştilor, care va fi rău pentru deficit, sau sub un guvern al conservatorilor, care ne-ar putea scoate din Europa. Nu este sigur nici măcar dacă vom avea un guvern. Sunt mari şanse ca parlamentul să fie unul suspendat“, apreciază Brooks.

 

Cum o dai, tot rău iese

Kit Juckes, economist al băncii franceze Societe Generale, spune că traderii se pregătesc de un „deznodământ haotic“ după alegerile din 7 mai. Dacă euro continuă să slăbescă faţă de dolar, lira sterlină ar putea să cadă la 1,40 de dolari.

„Nu văd cum rezultatele pot aduce ceva bun pentru liră. Sunt doar o sursă de incertitudini pentru investitorii internaţionali. În afară de faptul că alegerile care ar da unui singur partid suficiente voturi pentru a forma singur un guvern ar fi un şoc enorm, situaţia politică aduce o senzaţie negativă, volatilitate şi nervozitate. Nimeni nu vrea să cumpere lire“, a explicat Juckes.

George Osborne, ministru britanic de finanţe, a spus că un guvern conduşi de laburişti ar lăsa ţara „expusă la furtunile economice“ şi i-ar „sparge economia“. El a apărat intenţia conservatorilor săi de a pompa opt miliarde de lire sterline în sistemul naţional de sănătate până în 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO