Business Internaţional

O nouă revoluţie în telecom: Un mogul al Internetului vrea să se alieze cu Telekom şi să creeze cea mai mare reţea din Germania

O nouă revoluţie în telecom: Un mogul al Internetului...

Autor: Alex Ciutacu

10.03.2018, 17:01 6221

Miliardarul fondator al companiei United Internet provoacă furnizorii de internet să cofondeze o companie comună, prin care să construiască cea mai mare reţea de internet de mare viteză din Germania, şi a provocat liderul de piaţă Deutsche Telekom să se alăture, potrivit Reuters.

Ralph Dommermuth a spus că industria ar trebui să înceapă implementarea reţelei de fibră de sticlă din Germania, unde doar 2,5% dintre gospodării beneficiază de conexiune de acest tip – un procent mult mai scăzut faţă de alte state dezvoltate.

Noul guvern format de Cancelarul Angela Merkel a declarat că va susţine investiţiile în reţeaua de internet din ţară şi că va acorda 10-12 miliarde de euro în cadrul unui efort de a crea „Societatea Gigabit” până în 2025.

Această sumă, spune Dommermuth într-un interviu pentru publicaţia Welt am Sonntag, ar acoperi doar o parte din costurile necesare pentru a implementa o reţea de internet de mare viteză la nivel naţional, estimând costurile totale la aproximativ 80 de miliarde de euro.

Grupurile de business germane au avertizat guvernul că lipsa investiţiilor în conectivitate ameninţă să afecteze competitivitatea la export încât procesele de producţie devin automatizate la nivel mondial.

„Fiecare companie de telecomunicaţii care vrea să participe în această alianţă ar trebui să contribuie cu capital în funcţie de cota de piaţă”, a spus Dommermuth.

Dacă în total companiile ar plăti 10 miliarde de euro, iar statul ar investi 10 miliarde de euro, ar exista posibilitatea unui împrumut pentru încă 10 miliarde de euro, a spus Dommermuth, ceea ce ar duce la fonduri de 30 de miliarde de euro.

Participarea Deutsche Telekom ar fi „decisivă” în cadrul alianţei.

„Dacă ei se implică, cu siguranţă şi noi ne vom implica”, spune acesta. United Internet ar contribui cu 1,4 miliarde de euro – în linie cu cota de piaţă de 14% pe care o deţine – sau cu mai mult, potrivit Reuters.

În cazul în care ar participa toate companiile şi ar investi în funcţie de cota de piaţă, s-ar strânge fonduri pentru a acoperi 70% din gospodăriile din Germania, după estimările miliardarului.

Nu este clar dacă Dommermuth, om de afaceri cu o avere estimată de Forbes la 6,4 miliarde de dolari, a abordat în particular compania Deutsche Telekom înainte de a-şi anunţa public propunerea.

CEO-ul Deutsche Telekom, Tim Hoettges a fost criticat în ultimul timp pentru că susţine o tehnologie care utilizează vechea reţea de telefonie, bazată pe cupru, pentru a accesa gospodăriile, iar aceasta are un potenţial limitat de a fi îmbunătăţită.

Hotteges a răspuns opiniei publice spusţinând că Deutsche Telekom investeşte mult mai mult decât toate celelalte companii la un loc, după ce compania a investit anul trecut 5,4 miliarde de euro în reţea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO