Business Internaţional

O propunere utopică: o taxă globală pe averile bogaţilor

O propunere utopică: o taxă globală pe averile bogaţilor

Autor: Luciana Georgescu

20.04.2014, 09:31 1322

Bogaţii devin din ce în ce mai bogaţi, în timp ce un sfert din familiile americane nu dispune de nicio sumă în conturile de economii pentru a acoperi o cazuri de urgenţă, situaţie care subliniază inegalităţile financiare, scrie Bloomberg Businessweek

Averea lui Bill Gates a ajuns la valoarea de 79 miliarde de dolari, în creştere cu 16 miliarde de dolari în ultimii doi ani, potrivit Indicelui Miliardarilor calculat de Bloomberg. Deşi nu mai munceşte, şi-a vândut o mare parte din acţiunile deţinute la Microsoft şi a donat 28 de miliarde de dolari pentru fundaţii care luptă împotriva tuberculozei, a SIDA sau a foametei, Gates devine mai bogat pe zi ce trece.

Co-fondatorul al Microsoft Corporation este însă doar unul dintre exemplele din SUA. 0,01% din cei mai mari plătitori de taxe din SUA -16.000 de persoane- au active nete totale estimate la 6.000 de miliarde de dolari, avere deţinută de două treimi din populaţia cu venituri mici şi medii.

La baza inegalităţilor stau forţe puternice, însă de cele mai multe ori este o alegere şi nu o situaţie dată. Anumite practici şi instituţii create de oameni, precum sistemul de taxare sau legea brevetelor de invenţie, îi permit lui Bill Gates să se îmbogăţească pe zi ce trece. Astfel, întrebarea nu este dacă societatea poate reduce inegalităţile, ci dacă vrea, iar dacă răspunsul este da, cum poate face acest lucru.

Un profesor al Şcolii de Economie din Paris, Thomas Piketty propune în volumul care l-a făcut celebru, “Capitalul în secolul XXI”, un răspuns utopic la ceea ce el numeşte: contradicţia fundamentală a capitalismului – tendinţa averilor de a creşte mai repede decât PIB-ul, ceea ce produce inegalităţi financiare, care subminează sistemul democratic şi dreptatea socială.

Paul Krugman, economist şi autor de editoriale pentru New York Times, a publicat un articol în care menţiona că volumul lui Piketty va fi “cea mai importantă carte de economie a anului şi poate şi a deceniului”.

O mare parte din “Capitalul în secolul XXI” se bazează pe diagnosticul dat de Piketty economiei americane, dar cele mai interesante pagini vorbesc despre soluţiile pe care le propune autorul – o taxă globală pe averile miliardarilor, ce includ active precum terenuri, resurse naturale, case, clădiri de birouri, fabrici, maşinării, software, brevete dar şi documente care menţioneză valoarea obligaţiunilor şi a capitalului deţinute.

În terminologia lui Piketty, avere şi capital sunt sinonime, astfel că taxarea capitalului reprezintă o scădere în averea bogaţilor. La început, taxele colectate ar fi reduse, dar ar ajunge la valoari de până la 5-10% pe an, pentru averile estimate în miliarde.

Nu este nevoie de studii universitare de doctorat pentru a observa că taxa propusă de economistul francez este imposibil de pus în aplicare, deci utopică. În prezent, ţările taxează veniturile produse de averile respective – dividendele, chiriile şi profiturile realizate din vânzarea investiţiilor străine şi nu averea în sine. Chiar dacă Congresul SUA ar aproba o astfel de taxă, Fiscul ar putea avea probleme în ceea ce priveşte colectarea, din moment ce bogaţii ar putea transfera anumite titlurilor de valoare în străinătate. Piketty recunoaşte această problemă, motiv pentru care subliniază necesitatea ca taxa să fie globală.

Taxarea egală şi distribuirea de informaţii la nivelul tuturor paradisurilor fiscale din lume ar putea fi greu de implementat.

În Spania există o taxă pe avere de până la 2,5% din totalul activelor, dar se încearcă revocarea acestei legi. De asemenea, în Franţa există o taxă de solidaritate aplicată pe active, dar care produce un transfer de capital mai mare decât veniturile care merg la stat, a declarat Eric Pichet, un expert în taxe al Şcolii de Business din Marsilia.

“Sunt genul de persoană care nu îşi pierde timpul cu propuneri care nu au nicio şansă să fie implementate şi cred că aceasta este una dintre ele”, a declarat un economist al Universităţii din Michigan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO