Business Internaţional

O strategie a descreşterii este inacceptabilă

O strategie a descreşterii este inacceptabilă
06.12.2012, 00:03 594

Într-un nou raport, lansat la Bruxelles în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2012, Clubul de la Roma trage semnalul de alarmă. Planeta e în pericol, avertizează autorii raportului, Anders Wijkman, copreşedinte al Clubului de la Roma, şi Johan Rockström, profesor la Universitatea din Stockholm.

Raportul, intitulat "Falimentarea naturii", este menit să contribuie la stimularea dezbaterilor privind reconsiderarea mo­dului de utilizare a resurselor într-un moment în care riscuri majore ameninţă bunăstarea şi prosperitatea.

Ar fi catastrofal să fie lăsată întâmplarea să ne decidă viitorul. Dacă însă "provocările din prezent nu pot fi depăşite prin simpla ajustare a sistemului economic actual", cum poate fi rezolvată problema? În niciun caz dând curs opţiunilor de descreştere economică. Şi nici prin susţinerea unei creşteri econo­mice ecologice. Soluţia, conchid autorii raportului, nu poate fi decât reconsiderarea din temelii a modelelor financiare, fiscale şi economice, în vederea consolidării rezistenţei planetei.

Noua opţiune: o "economie circulară"
Soluţia: decuplarea avuţiei şi bunăstării de consumul de resurse. Obiectivul: valorificarea efici­entă a resurselor, prin instituirea de impozite mari la utilizarea de noi materii prime. Şi, deci, reorientarea po­liticii de cercetare către inovaţie.
Calea: o "eco­no­mie circulară", ce presupune reforme fiscale vi­zând majorarea impozitelor aplicabile utilizării re­surselor şi reducerea impozitării forţei de muncă. Conceptul de "economie circulară" incluzând sisteme industriale care să asigure utilizarea mai îndelungată a produ­selor, retehnologizarea, reutilizarea şi reciclarea produ­selor şi materialelor.

Detronarea PIB-ului din poziţia de rege al creşterii economice
Planeta intră într-o nouă eră geologică, în antropocen. Economia globală actuală, clădită pe principiul unui consum material care presupune o creştere la nesfârşit, îşi încheie ciclul. Cum însă descreşterea este inacceptabilă, fiindcă ar conduce la prăbuşirea sistemelor sociale, financiare şi economice, e nevoie de un nou model. Dilema în privinţa creşterii poate fi soluţionată prin înlocuirea PIB-ului ca principal obiectiv al dezvoltării, care este un indicator cantitativ, cu indicatori calitativi, care să descurajeze obţinerea de profit pe termen scurt şi de venituri ce nu se bazează pe performanţă.

Lungul drum de la vulnerabilităţi la sustenabilitate
Criza de sustenabilitate este vizibilă prin intermediul problemelor sociale, financiare, econo­mice şi ecologice care se manifestă în prezent la nivel planetar. Omenirea se confruntă cu o serie de provocări majore, generate de caracterul ineficient al producţiei şi consumului, de sistemele distorsionate de comerţ şi subvenţii, precum şi de crizele financiare persistente şi recurente. Inechităţile severe între naţiuni sunt în continuare vizibile, iar inegalitatea este în creştere în majoritatea ţărilor. Şomajul a devenit un fenomen endemic şi în plină expansiune, îndeosebi în rândul tinerilor. Sistemul financiar s-a înscris pe o traiectorie divergentă de cea a economiei reale şi nu mai generează un volum suficient de investiţii în sustenabilitate. O analiză "cu toate cărţile pe masă" arată că, la nivel global, tabloul în creştere al riscurilor devine evident. Iar soluţia nu poate fi decât sustenabilitatea la nivel mondial. Cum poate fi atins acest obiectiv? S-a sugerat că decuplarea creşterii economice de utilizarea resurselor energetice şi a materiilor prime va conduce la o creştere "verde". O creştere ecologică. Dar acest demers înregistrează rezultate nesatisfăcătoare, întrucât câştigurile obţinute sunt în mod frecvent absorbite de creşterea economică nesustenabilă. O soluţie este să ne concentrăm pe eficacitate, respectiv să facem ceea ce trebuie. Pe eficacitate deci şi nu doar pe eficienţă.

Concluzia autorilor raportului este aceea că orice schimbare radicală se poate produce doar prin inter­mediul acordurilor globale. Totuşi, luând în conside­rare procedurile anevoioase şi de durată pentru înche­ierea unor astfel de acorduri, guvernele naţionale, administraţiile locale, companiile şi societatea civilă trebuie să identifice soluţii ad-hoc. Lansarea ra­portului, organizată de Clubul de la Roma, grupul inter­naţional de experţi care dezbat problema asi­gurării unui viitor sustenabil, a scos în evidenţă "o ver­siune optimistă a modului în care putem face schim­bări pentru un viitor favorabil, cu condiţia să existe voinţă politică". Semnificativ este şi faptul că eve­nimen­tul se înscrie într-o campanie mai amplă - "Anul 2052: lumea peste 40 de ani", prin intermediul căreia sunt stimulate ideile de transformare a planetei într-o manieră sustenabilă, lăsând în urmă actuala vulnerabilitate.
Raportul va fi lansat şi la Bucureşti, în limba română, la 19 martie. Vor fi prezenţi cei doi autori. (Clubul de la Roma, filiala România)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO