Business Internaţional

O surpriză de proporţii: Pământul este mai verde ca niciodată. Cine sunt responsabilii pentru aceste schimbări în bine

O surpriză de proporţii: Pământul este mai verde ca...

Autor: Iulian Tenchiu

17.03.2019, 14:10 12855

Pământul este mai verde decât era acum 20 de ani, potrivit descoperirilor NASA. India şi China sunt reponsabile pentru acestă transformare pozitivă prin care trece planeta. Ambele naţiuni au implementat programe ce presupun plantarea de copaci pentru a combate efectele exploatării excesive a resurselor, scrie Forbes.

NASA a realizat o serie de studii asupra datelor din satelit de la mijlocul anilor '90, şi asupra datelor pe care le deţin astăzi despre situaţia planetei. Specialiştii au constat că Terra este mai verde decât era acum 20 de ani, fapt ce se datorează programelor de ecologizare pe care le-au introdus India şi China. Indienii deţin recordul mondial în ceea ce priveşte plantarea de copaci, aceştia reuşind să planteze aproximativ 50 de milioane de arbori într-o singură zi.

Iniţial oamenii de ştiinţă nu ştiau ce a produs această transformare iar variantele lor se rezumau la încălzirea planetei, creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă sau la faptul că Pământul a dezvoltat o climă mai umedă.

Potrivit celor de la NASA, dacă ecologizarea a reprezentat o soluţie pentru problema schimbărilor climatice şi a încălzirii globale, aceasta ar trebui implementată de toate naţiunile. În plus, odată cu dezgheţarea şi topirea solurilor reci, vegetaţia din regiunile aflate la altitudini înalte se va dezvolta, iar zone precum nordul Rusiei, vor deveni locuibile, mai scrie Forbes.

În cercetările desfăşurate, NASA s-a folosit de programul MODIS, pentru a obţine o imagine detaliată a vegetaţiei globale. Atât China cât şi India au trecut in anii '70 şi '80 prin defrişări masive, eliminând vechile păduri în favoarea dezvoltării urbane şi a agriculturii. Începând cu 1990, lumea a început să pună accent pe reducerea poluării aerului şi a solului, iar de atunci, cele două naţiuni au făcut schimbări mari în ceea ce priveşte modul de utilizare al celor două elemente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO