Business Internaţional

O veste bună pentru exporturile României: Economia Germaniei se mişcă mai bine, iar cererea internă creşte

O veste bună pentru exporturile României: Economia...

Autor: Iulian Anghel

30.01.2015, 00:06 1037
În Germania domneşte un relativ optimism în legătură cu evoluţia economiei. După un an 2014 care a cunoscut o creştere a PIB cu 1,5%, adică mai mult decât era prevăzut în toamna trecută, guvernul german a modificat miercuri, oficial, previziunile de creştere a economiei de la 1,3 la 1,5%.

Mersul economiei germane este fundamental pentru România. Germania este principalul partener comercial al României, atât la export, cât şi la import. În 2013, exporturile româneşti în Germania au însemnat 18,6% (4,9 mld. euro) din totalul exporturilor, iar importurile tot 18,6% (5,5 mld. euro) din totalul importurilor.

La nouă luni din 2014, ponderea exporturilor către Germania în total exporturi a crescut la 19,4% (3,9 mld. euro), iar ponderea importurilor în total importuri a avansat la 19% (4,3 mld. euro). Evoluţia economiei germane este unul dintre motivele pentru care exporturile româneşti vor atinge foarte probabil un record în 2014, peste 50 de miliarde de euro.

Germania se aşteaptă ca economia să creeze 170.000 de locuri de muncă suplimentare, ceea ce va ridica numărul celor ocupaţi la 42,8 milioane, un recod în materie.

Şomajul ar urma să se reducă uşor, de la 6,7% în prezent la 6,6%. În 2014, piaţa muncii a crescut pentru al optulea an consecutiv, iar numărul de „activi“ a crescut cu 371.000 atingând cifra de 42,7 milioane. „Într-un mediu economic internaţional dificil, Germania a putut profita înainte de toate graţie cererii interne foarte puternice“ a spus, citat de Le Monde, Roderich Egeler, şeful Destatis, oficiul german de statistică.

Potrivit ministrului economiei Sigmar Gabriel, cheltuielile consumului privat ar trebui să tragă în sus creşterea economiei.

Potrivit publicaţiei citate, pentru 2016 mi­nis­trul economiei este de un optimism prudent şi nu face previziuni. În 2014, aminteşte el, guvernul şi majoritatea experţilor prognozau o creştere de 1,8%. Dar, după un început bun, economia a stagnat un semestru.

Anul 2015 începe sub auspicii bune. Barometrul GfK care măsoară aşteptările consumatorilor arată o creştere a încrederii. Încrederea gospodăriilor în prezent este cea mai înaltă din ultimii 13 ani.

Indicele Ifo al climatului de afaceri publicat luni a atins şi el cel mai înalt nivel din ultimele şase luni. „Economia germană a început bine anul“, a comentat Hans-Werner Sinn, preşe­dintele Institutului Ifo, citat de Le Monde.

Guvernul insistă pe echilibrul bugetar pe care l-a obţinut şi în 2014, dar patronatele cred însă că executivul trebuie să investească mai mult.

Miercuri, premierul român Victor Ponta a făcut o paralelă ironică între economia României şi cea a Germaniei, după ce a remarcat faptul că anul 2014 a fost închis cu un deficit sub cel programat, 1,85% din PIB, faţă de 2,2% din PIB cât prevedea legea bugetului:

„Deja am primit prima veste bună, ANAF şi ministrul de finanţe mi-au confirmat că şi în luna ianuarie avem încasări bugetare mai mari decât erau previzionate în plan. Vestea mai puţin bună este că nu am făcut 1,97% din PIB deficit, ci am făcut 1,85%. Deci, suntem, după Germania, cei mai disciplinaţi bugetari, dar banii ăia trebuie să-i cheltuim în continuare“.

Într-adevăr, cu infrastructura pusă la punct, Germania îşi permite deficite zero, în vreme ce România, cred unii economişti, are nevoie de deficite pentru a recupera decalajul ce o desparte de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO