Business Internaţional

O veste foarte proastă: veniturile companiilor europene scad, iar economia UE încetineşte

O veste foarte proastă: veniturile companiilor europene...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2018, 00:00 616

Este posibil ca Banca Centrală Europeană să fi acţionat prea devreme pentru înăsprirea politicii monetare deoarece condiţiile economice mai puţin favorabile şi o dispută comercială internaţională în creştere diminuează perspectivele de profit ale companiilor, scrie Handelsblatt. Creşterea veniturilor companiilor europene din anul 2017 începe deja să arate a istorie antică. Pare din ce în ce mai probabil ca BCE să se fi grăbit cu anunţul de luna trecută privind încetarea programului de achiziţii de active la sfârşitul acestui an. BCE a pierdut şansa de a schimba cursul anul trecut, când economia europeană era în plină expansiune, când creşterea economică din zona euro a atins maximul ultimilor 10 ani, de 2,4%. Până când BCE va ajunge în punctul în care va majora dobânzile în a doua jumătate a anului viitor, impulsul de creştere economică va fi de mult pierdut. Creşterea în primul trimestru din acest an a fost de numai 0,4%, puţin peste jumătate din cât a fost în cele trei  trimestre precedente. 

Un indice bazat pe opiniile managerilor de aprovizionare realizat de IHS Markit pentru luna iunie arat  cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate, în condiţiile în care activitatea de producţie din zona euro a încetinit. Indicele scade în fiecare lună de la începutul anului. Încetinirea este dezamăgitoare după un 2017 exploziv, în care veniturile cele mai mari 500 de firme europene în funcţie de vânzări au crescut cu 52%. Însă în primul trimestru, veniturile primelor 500 de companii a stagnat. Perspectivele  pentru 2018 nu sunt mai bune, mai  ales că perspectivele celei mai mari economii a Europei, Germania,  s-au întunecat un pic. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO