Business Internaţional

O veste proastă pentru România: Economia Europei, principala piaţă de export, începe să se răcească. Care va fi impactul asupra business-ului României?

O veste proastă pentru România: Economia Europei,...

Autor: Ştefan Stan

02.05.2018, 14:45 1345

Creşterea economică din zona euro a încetinit în primul trimestru, ceea ce reprezintă o potenţială provocare pentru Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care este în plin proces de analizare a retragerii măsurilor de stimulare monetară, scrie Bloomberg.

Expansiunea de 0,4% din T1 este cea mai slabă din ultimele şase trimestre. În timp ce factori temporari, precum vremea slabă, au avut un impact în economie, rapoartele arată o răcire a sectorului industrial, precum şi o creştere a îngrijorării legate de un euro mai puternic.

O economie mai slabă ar putea duce la o accentuare a precauţiei autorităţilor de reglementare. Mario Draghi, preşedintele BCE, a adoptat o politică moderată anul acesta, deşi nu şi-a exprimat îngrijorări deocamdată. Comisia Europeană ar putea adopta o viziune similară când îşi actualizează prognoza.

”Numerele încă sunt compatibile cu o creştere economică destul de bună”, a spus Marco Valli, economistul şef al UniCredit Bank pe zona euro. ”Ajustarea negativă sugerează o moderaţie în creştere, dar nu este începutul unui punct de cotitură”.

Una dintre îngrijorările majore la nivel internaţional este legată de un potenţial război comercial, FMI avertizând că ar putea submina creştere economică globală. Oficialii de la Finanţele UE au sunat alarma sâmbătă, după ce SUA a anunţat că va respinge propunerea UE de eliminare necondiţionată a tarifelor pe import la metale.

În România, cifrele oficiale de la INS privind creşterea economică vor veni pe 15 mai. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO