Business Internaţional

Obama intervine în favoarea Apple în războiul brevetelor cu Samsung

Obama intervine în favoarea Apple în războiul...

Autor: Vlad Popescu

04.08.2013, 12:59 1497

Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Michael Froman, desemnat de preşedintele Barack Obama să evalueze cazul, a anunţat sâmbătă că interdicţia pe importul iPhone 4 şi iPad 2 3G din China este nefundamentată, deoarece brevetele se referă la tehnologii fundamenale pentru funcţionarea dispozitivelor mobile, transmite Bloomberg.

Astfel, guvernul american intervine pentu prima dată din 1987 într-o decizie de abitraj a Comisiei (International Trade Commission - ITC). Atunci, preşedintele Ronald Reagan a răsturnat o decizie privind importul de chip-uri de memorie pentru computere produse de Samsung.

Decizia administraţiei Obama ar putea descuraja viitoare litigii între companii legate de drepturile de proprietate intelectuală pe diverse tehnologii. Apple şi Samsung se judecă în 30 de ţări, pe 5 continente, fiecare companie încercând să obţină interdicţii pe produsele rivale din considerente de încălcare a brevetelor de invenţie.

"În final această decizie ar putea conduce la relaxarea legislaţiei în domeniul brevetelor de invenţie şi ar putea pune capăt războiului dintre Samsung şi Apple, care aduce numai pierderi de ambele părţi", comentează pentru Bloomberg un analist din Seul.

Purtătorul de cuvânt al Apple Kristin Huguet a declarat că grupul salută decizia administraţiei americane.

Reprezentanţii Samsung s-au arătat dezamăgiţi de hotărâre.

"Decizia ITC a relevat, în mod corect, că Samsung a negociat cu bună credinţă licenţierea tehnologiilor, însă Apple nu a dorit să preia o licenţă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Samsung Nam Ki Yung.

Vânzările iPhone s-au ridicat la 78,7 miliarde de dolari în ultimul an fiscal încheiat, reprezentând jumătate din veniturile Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO