Business Internaţional

Obligaţiuni franco-germane, o „modestă“ propunere germană pe placul francezilor pentru o zonă euro mai puternică

Obligaţiuni franco-germane, o „modestă“ propunere...

Autor: Catalina Apostoiu

08.11.2017, 00:06 549

Un legislator din partidul Angelei Merkel a lansat o propunere radicală prin care să fie depăşite divergenţele franco-germane în ceea ce priveşte viitorul zonei euro, iar aceasta a reuşit să capteze interesul oficialilor francezi, scrie Politico.

Este vorba de emiterea de obligaţiuni franco-germane.

Parisul şi Berlinul sunt de acord în linii mari că ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă o şansă de adâncire a integrării europene, însă cele două părţi au viziuni diferite cu privire la modul atingerii acestui obiectiv, cancelarul german ezitând să susţină propunerile francezilor privind crearea unui buget al zonei euro sau de creare a unui pool al datoriilor naţionale.

Aici intervine Norbert Rottgen, fost ministru. Acesta sugerează ca Parisul şi Berlinul să înceapă să emită obligaţiuni comune prin care să fie finanţate o serie de proiecte comune ca pas către o integrare mai profundă.

În cadrul unui interviu, Rottgen spune că propunerea sa este una „mo­des­­tă“ care nu ar necesita reforme struc­­­turale majore în niciuna dintre cele două ţări şi ar putea fi pusă rapid în practică.

Propunerea sa reprezintă o încercare de a trece peste temerile nemţilor privitoare la un pool comun al datoriilor prin limitarea ţărilor emiţătoare de obligaţiuni la Germania şi Franţa, unde Macron susţine disciplina bugetară, şi finanţarea doar a unor proiecte.

„Important este ca banii obţinuţi să nu fie folosiţi pentru bugetele generale ale statelor, ci pentru anumite proiecte în interesul comun, cum ar fi promovarea inovaţiei sau în domeniul infrastructurii“, arată Rottgen.

Propunerea acestuia este, normal, pe placul francezilor. Un consilier al preşedintelui francez a comentat că obligaţiunile franco-germane sunt „într-adevăr o cale interesantă către viitor“. Iar oficialii trezoreriei franceze exami­nează propunerea.

Deşi susţinerea francezilor este un semn bun pentru Rottgen, pe plan local acesta se va lovi de opoziţia fermă a Uniunii Creştin-Democrate şi a Liber- Democraţilor.

Rottgen admite că propunerea sa se loveşte de obstacole serioase, dar avertizează că partidele trebuie să înceapă să găsească soluţii de compromis sau riscă să vadă zona euro destrămându-se.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO