Business Internaţional

OCDE deschide un nou front contra evaziunii fiscale şi atacă multinaţionalele. Google, Amazon şi Apple sunt în prima linie a focului

OCDE deschide un nou front contra evaziunii fiscale şi...
24.01.2013, 19:09 769

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a lansat o nouă ofensivă contra evaziunii fiscale. Dar de această dată organizaţia nu încearcă să dea de urma persoanelor care şi-au ascuns averile în paradisurile fiscale, ci atacă scamatoriile care permit multinaţionalelor să transfere veniturile în jurisdicţii cu taxe mici sau chiar fără impozite pentru a scăpa de fiscul ţărilor în care fac afaceri. OCDE vizează mai multe companii, printre care Google, Amazon, Apple şi Starbucks, scrie Le Figaro.

OCDE a pornit campania într-un context politic foarte favorabil. Toate marile ţări avansate, începând cu SUA, se confruntă cu probleme bugetare grave. Organizaţia îşi va prezenta proiectul de luptă la următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din G20, organizată la Moscova între 14 şi 15 februarie. În iulie şi septembrie va fi prezentat un plan de acţiune mai detaliat. Ţările dezvoltate vor putea conta pe colaborarea cu marile economii emergente, India, China, Brazilia şi Rusia, care se plâng de mai mulţi ani că nu pot profita, pe plan fiscal, de prezenţa grupurilor străine.

Dacă OCDE favorizează G20 este pentru a înmuia rezistenţa micilor state europene precum Elveţia, Luxemburgul şi Irlanda, care impun unul dintre cele mai mici impozite pe profit, de 12,5%. Trebuie ştiut că Uniunea Europeană permite dumpig-ul fiscal.

Obiectivul OCDE nu este acela de a mări impozitele, ci din contră. “Impozite mai mici sunt mai bune pentru creştere. Însă este nevoie ca impozitul să poată fi colectat!”, spune un expert fiscal al organizaţiei. Obiectivul OCDE este de a schimba reglementările care permit optimizarea fiscală. Schema de bază este de a transfera veniturile în paradisurile fiscale. Aproape toate multinaţionalele fac astfel, dar metoda a luat amploare cu ajutorul dezvoltării sectorului digital, prin care sunt înlocuite transferurile fizice cu cele virtuale.

Spre exemplu, Google are cartierul general în SUA, sediul filialei europene în Irlanda şi o unitate în Olanda unde sunt vărsate redevenţele, înainte ca acestea să fie transferate în Insulele Bermude. Rezultatul ecuaţiei este un impozit aproape zero şi niciun dolar plătit ţării de origine, SUA, unde taxa pe profit nu depăşeşte 10%.

Dar statele vor să schimbe regulile astfel încât fiscalitatea să nu fie deconectată de la activitatea reală pentru a împiedica companii precum Google să plătească taxe de doar 4% în Europa. Una din schimbări ar fi interzicerea firmelor care nu au legători cu vreo activitate fizică. O altă schimbare ar fi “neutralizarea” companiilor hibrid care permit dubla naţionalitate fiscală. În cazul Google, pentru SUA Google Europa este o companie irlandeză, dar pentru Irlanda, firma este din Bermude.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO