Business Internaţional

OCDE: Diferenţa uriaşă dintre averea bogaţilor şi a săracilor taie şi creşterea economică a ţărilor dezvoltate

Economiştii OCDE au stabilit o legătură clară între creşterea discrepanţei între venituri şi creşterea economică mai slabă. AFP/Mediafax Foto

Economiştii OCDE au stabilit o legătură clară între creşterea discrepanţei între venituri şi creşterea economică mai slabă. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

10.12.2014, 00:07 550

Organizaţia adaugă că redistribuirea veniturilor prin taxe mari impuse averilor celor bogaţi nu duce la încetinirea creşterii economice, aşa cum se crede, scrie The Wall Street Journal.

„Politicile de reducere a discrepanţelor dintre venituri ar trebui să fie urmărite nu doar pentru a îmbunătăţi condiţiile sociale, ci şi pentru a susţine creşterea economică pe termen lung“, notează raportul OCDE. 

Politicile de redistribuire a veniturilor prin taxe şi transferuri sunt un instrument esenţial pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a bogăţiei şi această redistribuire nu este de aşteptat să submineze creşterea economică, potrivit raportului.

Economiştii OCDE arată că adâncirea prăpastiei dintre veniturile cele mai mari şi cele mai mici are legătură cu scăderea performanţei şcolare a tinerilor din cele mai sărace 40% de familii, trend care de asemenea slăbeşte potenţialul de creştere al economiei pe termen lung.

Economiştii au identificat „o tendinţă clară pe termen lung de adâncire a discrepanţei“ veniturilor din cele 34 de ţări membre OCDE. Dacă în anii ’80 cei aflaţi în primele 10% ca venit câştigau de 7 ori mai mult decât cei mai săraci 10%, în 2011 cei mai bogaţi câştigau de 9,5 ori mai mult.

Discrepanţele de venituri diferă mult de la ţară la ţară. În Marea Britanie cei mai bogaţi 10% câştigă de 9,6 ori mai mult decât cei mai săraci, iar în SUA diferenţa este de 16,5 ori. Cea mai mare diferenţă se înregistrează în Mexic, unde cei mai bogaţi 10% câştigă de 30 de ori mai mult decât cei mai săraci 10%.

Economiştii OCDE au stabilit o legătură clară între creşterea discrepanţei între venituri şi creşterea economică mai slabă.

Analiştii au ajuns la concluzia că din cauza majorării discrepanţei de venituri creşterea economică medie a fost cu 0,35 de puncte procentuale mai mică pe an între 1990 şi 2010 decât ar fi putut fi dacă nu creştea discrepanţa dintre venituri, economiile pierzând  în medie 8,5% cumulat în cei 20 de ani.

Şi la capitolul pierderi din cauza diferenţelor de venituri există variaţii între ţări. În SUA economia a fost cu 6-7% mai slabă decât ar fi putut fi dacă nu se majora diferenţa de venituri în perioada analizată, iar economia Marii Britanii a pierdut 9% în cei 20 de ani. În schimb, creşterea economică a primit un impuls în trei ţări în care s-a redus diferenţa de venituri între bogaţi şi săraci - Spania, Franţa şi Irlanda.

Concluzia OCDE este că redistribuirea veniturilor prin intermediul sistemului de taxe şi transferuri de active ar putea susţine creşterea economică pe termen mediu şi nu este de aşteptat să o afecteze negativ. Pentru a se asigura că cei mai bogaţi contribuie în mod cât mai echitabil la plata taxelor, OCDE oferă ca soluţie „eliminarea sau limitarea deducerilor fiscale de care beneficiază în mod disproporţionat cei cu venituri mari“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO