Business Internaţional

Este oficial: România, printre victimele atacului cibernetic masiv din ultimele 24 de ore. Sistemul informatic al uzinei Dacia din Mioveni a picat. Mii de angajaţi au fost trimişi acasă. Renault România: Disfuncţionalităţile de la Uzina Dacia sunt o consecinţă a atacului cibernetic

Este oficial: România, printre victimele atacului...

Autor: Cristina Cazacu

13.05.2017, 12:47 10621

Disfuncţionalităţile de la Uzina Dacia din Mioveni sunt, la o primă vedere, o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză, arată Renault România.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Direcţia Comunicare Grup Renault România, o parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu.

”Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii”, se arată în comunicat.

Sâmbătă, mii de angajaţi ai uzinei Dacia din Mioveni au fost trimişi acasă din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic. Sistemul informatic din uzină a picat în noaptea de vineri spre sâmbătă, blocând total activitatea mai multor secţii robotizate.

Problemele au apărut în contextul în care o serie de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele ore în zeci de ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam.

Valul de atacuri cibernetice, care a afectat zeci de mii de calculatoare din zeci de ţări, ar fi exploatat o breşă de securitate la care se făcea referire în documentele Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA care au fost dezvăluite de WikiLeaks.

Valul de atacuri cibernetice a afectat Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Un specialist al companiei Kaspersky a anunţat că s-au înregistrat aproximativ 45.000 atacuri cibernetice în 74 de ţări. Printre instituţiile vizate de atacuri informatice se numără şi Departamentul britanic al Sănătăţii, zeci de spitale fiind afectate.

Panică la nivel mondial: Mii de atacuri cibernetice, semnalate în ultimele 24 de ore în zeci de ţări

O serie de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore în zeci de ţări, vizând în principal sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia şi Spania, relatează BBC News online.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Atacuri cibernetice au fost semnalate în zeci de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam.

"Este vorba de un atac uriaş", a declarat un specialist citat de BBC, constatând 36.000 de cazuri ale unor infecţii informatice cu un virus numit "WannaCry" ori variante ale acestei denumiri.

Un specialist al companiei Kaspersky a anunţat că s-au înregistrat atacuri cibernetice în 74 de ţări. Printre instituţiile vizate de atacuri informatice se numără Departamentul britanic al Sănătăţii, zeci de spitale fiind afectate.

Probleme au fost semnalate la o serie de companii din Spania, Italia şi din numeroase alte state europene.

"Este vorba de un atac cibernetic major, având efecte fără precedent asupra unor companii, instituţii şi organizaţii din Europa", a explicat specialistul Kevin Beaumont.

SRI: Nu avem vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional

Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului cibernetic, astfel de ameninţări de tip ransomware nevizând anumite entităţi, a precizat, pentru MEDIAFAX, Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Ovidiu Marincea, a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului de timp ransomeware şi că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare o astfel de ameninţare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entităţi.

Totodată, organizaţiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României fiindcă nu există nici o obligaţie pentru companii sau instituţii să raporteze astfel de situaţii. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.

“Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nici o obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Acesta a transmis însă o recomandare către populaţie, companii şi insituţiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus şi trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.

Peste 75.000 de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore, în aproape 100 de ţări, vizând în principal sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, conform BBC News online. Hackerii au declanşat atacul "WannaCry", folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane.

Kaspersky Labs: România, una din ţările cele mai afectate de atacurile cibernetice
 
România este pe locul nouă în ceea ce priveşte statele cele mai afectate de valul de atacuri cibernetice cu virusul de tip malware WannaCry, care a vizat cel puţin 74 de ţări, în Rusia fiind înregistrate cele mai multe atacuri informatice cu acest virus, afirmă Kaspersky Labs.

Firma de securitate a anunţat că au fost înregistrate peste 45.000 de atacuri în 74 de ţări, între care şi România. Rusia se află pe primul loc în rândul ţărilor afectate de acest virus, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, în timp ce România se află pe locul nouă, la mică distanţă de China, fiind a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Luxemburg.

 

Jakub Kroustek de la firma de securitate Avast a declarat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de ţări.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO