Business Internaţional

Oficial rus: Dacă a face "America măreaţă din nou" înseamnă supremaţie atomică, reluăm cursa înarmării

Oficial rus: Dacă a face "America măreaţă din nou"...

Autor: Mihai Draghici

24.02.2017, 20:15 769

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Donald Trump a declarat că Statele Unite trebuie să reactiveze arsenalul nuclear. "Eu sunt primul care ar vrea să vadă că nimeni nu mai are arme atomice, dar nu vom fi în spatele niciunei ţări, nici măcar al unei ţări cu care am fi în relaţii amicale, din punctul de vedere al puterii nucleare. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio ţară să nu mai aibă arme nucleare, dar, dacă vor fi în continuare, noi vom fi deasupra tuturor", afirmat Donald Trump.

Oficiali ruşi de rang înalt apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin au atras atenţia că afirmaţiile liderului de la Casa Albă riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmării.

"Dacă sloganul folosit de Donald Trump în campanie - «Să facem America măreaţă din nou» - înseamnă supremaţie nucleară, se va reveni la cele mai proaste perioade ale cursei înarmării, în anii 1950-1960", a reacţionat Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

"Se poate argumenta că aceasta este cea mai alarmantă afirmaţie pe tema relaţiilor cu Rusia. Intrăm într-o nouă eră? Din punctul meu de vedere, trebuie să avem cât mai curând un răspuns la această întrebare", a adăugat Kosacev, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Un alt parlamentar rus pro-Kremlin, Aleksei Puşkov, a atras atenţia că afirmaţiile lui Donald Trump "pun sub semnul întrebării acordul de limitare a armelor strategice, readucând lumea în secolul 20".

Echilibrul atomic între Moscova şi Washington "trebuie păstrat", a subliniat Puşkov. "Statele Unite nu pot obţine superioritate decisivă. În loc de a a încerca să obţină o supremaţie nucleară iluzorie faţă de Rusia, Administraţia SUA mai bine ar găsi o soluţie la problema nucleară excepţional de complicată din Coreea de Nord", a insistat Puşkov, membru al Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO