Business Internaţional

Oficiali ai BCE întăresc aşteptările că sfârşitul programului de achiziţii de active este aproape

Oficiali ai BCE întăresc aşteptările că sfârşitul...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.06.2018, 00:05 215

Banca Mondială a asigurat că economia lumii este sănătoasă, dar a avertizat că avansul global va încetini.

Doi oficiali de top ai Băncii Centrale Europene (BCE) au transmis mesaje optimiste în legătură cu economia zonei euro, alimentând speranţa că actuala încetinire a economiei este o slăbiciune trecătoare şi întărind  aşteptările pieţelor că instituţia va pune capăt anul acesta programului de achiziţii de active în pofida datelor slabe.

Peter Praet, membru în boardul executiv al BCE şi economistul-şef al instituţiei, a spus că „baza solidă” a eco­nomiei zonei euro i-a întărit încrederea că inflaţia va lua direcţia ţintei BCE, ceea ce scoa­te în evidenţă aştep­tările fac­to­rilor de decizie că slă­biciu­nea recentă este tre­cătoare, scrie Financial Times.  Oficialul a spus că există „tot mai multe dovezi că contracţia pieţei muncii se traduce prin accelerarea mai puternică a creşterilor salariale”.

Jens Weidmann, preşedintele băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, şi membru în consiliul guvernator al BCE, a transmis un mesaj la fel de optimist în ceea ce priveşte inflaţia. „Inflaţia este aşteptată să revină treptat la nivelurile compatibile cu ţinta noastră”, a spus el. Acesta a precizat că aşteptările pieţelor ca BCE să-şi stopeze anul acesta vastul program de achiziţii de active prin care a stimulat creşterea economică şi a ţinut sub control costurile de finanţare ale ţărilor din zona euro sunt plauzibile.

Comentariile, care vin înainte de următoarea re­u­niune de politică mo­ne­tară a BCE, de săptă­mâna vi­itoare, din Leto­nia, au dus la scă­derea pre­ţurilor obli­gaţiu­nilor guvernelor din zo­na euro, trimiţând în sus yieldurile. Ran­­damentul obligaţiunilor italiene cu sca­­denţa la zece ani a ajuns la aproape 3%. Spre comparaţie, yieldul obliga­ţiu­nilor echivalente germane s-a situat la 0,4%.

Praet a subliniat că creşterea anuală a salariilor negociate a accelerat la 1,9% în primele trei luni ale acestui an, de la 1,6% în ultimul trimestru al anului tre­cut, impulsionată de creşterile sala­riale din Germania, cea mai mare e­co­no­­mie a zonei euro şi a Uniunii Euro­pene. 

„Presiunile creşterilor salariale încep să se reflecte în măsura agregată a plăţilor per angajat. Tendinţa se propagă în preţurile de producţie  pentru vânzări de bunuri de consum nonalimentare”, a spus economistul.

Accelerarea creşterilor salariale şi întărirea economiei sunt factori cruciali în eforturile BCE de a atinge ţinta de inflaţie de puţin sub 2%, a explicat Praet.

Separat, Banca Mondială a asigurat că economia lumii este sănătoasă, dar a avertizat că avansul global va încetini. Instituţia prognozează că actuala fază de expansiune va mai dura cel puţin doi ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO