Business Internaţional

Olanda, "presată" la summitul de la Bruxelles să accepte aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Olanda, presată la summitul de la Bruxelles să accepte aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Foto: AFP

Autor: Mediafax

09.12.2011, 02:43 3177

Olanda este supusă presiunilor de către partenerii săi pentru a autoriza aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, într-un proiect de declaraţie prezentat joi liderilor UE reuniţi în summit la Bruxelles.

"Toate condiţiile au fost îndeplinite pentru a permite adoptarea unei decizii privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, iar Consiliul este invitat să o adopte cât mai rapid posibil", precizează proiectul, consultat de AFP.

"Dacă va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra subiectului la reuniunea sa din martie 2012", adaugă textul.

Guvernul olandez este singurul care blochează aceste aderări, după decizia Finlandei din noiembrie de a renunţa la opoziţia sa.

Olanda îşi justifică opoziţia prin rezultatele insuficiente ale celor două ţări în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Extinderea spaţiului Schengen necesită consimţământul în unanimitate al statelor membre.

Spaţiul Schengen, care se întinde din Portugalia până în Polonia şi în care călătorii pot circula liber pe cale terestră sau aeriană, cu o simplă carte de identitate, a fost obiectul unor tensiuni importante din cauza temerilor legate de imigraţia clandestină.

România a acuzat Guvernul olandez de centru-dreapta, condus de Mark Rutte, că este ostaticul extremei-drepte, deoarece guvernează cu sprijinul Partidului Libertăţii al lui Geert Wilders.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO