Business Internaţional

Oligarhii şi oamenii de rând din Ucraina pun mână de la mână pentru a reconstrui armata

Igor Kolomoiski, un magnat al băncilor şi petrolului, a cheltuit „mai multe milioane de dolari“ din propriii bani pentru a echipa şi alimenta cu combustibil unităţile militare din sudul ţării

Igor Kolomoiski, un magnat al băncilor şi petrolului, a cheltuit „mai multe milioane de dolari“ din propriii bani pentru a echipa şi alimenta cu combustibil unităţile militare din sudul ţării

Autor: Bogdan Cojocaru

26.03.2014, 00:02 2377

La doar o zi de la preluarea puterii, noul guvern de la Kiev a apelat la armată pentru a opri invazia rusească din Crimeea, însă soldaţii ucraineni nu s-au putut mobiliza pentru că vehiculele militare nu aveau baterii şi nici combustibil.

Cu conturile goale, Kie­vul a cerut ajutor ambasadei Statelor Unite, dar diplomaţii ameri­cani au avertizat că asistenţa ar veni târziu. Ultima soluţie a guvernului au fost propriii oameni, iar printre ei l-a găsit pe oligarhul Igor Kolomoiski, scrie The Wall Street Journal.

Acesta, repede catalogat ca un „escroc“ de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost numit de noul preşedinte al Ucrainei în funcţia de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, o provincie cu probleme pentru Kiev din cauza puternicei influenţe ruseşti.

Kolomoiski, un magnat al băncilor şi petrolului, a cheltuit „mai multe milioane de dolari“ din propriii bani pentru a echipa şi alimenta cu com­bustibil unităţile militare din sudul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al oligarhului. Însă acesta a ţinut să specifice că şi alţii ajută.

„Sunt multe afaceri mici, fermieri şi oameni de-ai locului, care s-au mobi­lizat pentru a ajuta unităţile militare“, a spus purtătorul de cuvânt. Alte surse spun că miliardarul a cumpărat şi echi­pament de protecţie pentru militari.

 

O armată amputată

După 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi cu Rusia respi­rându-i în ceafă, armata Ucrainei a fost redusă la o forţă epuizată care se chinuie să ridice o apărare în faţa unui inamic puternic. Cândva armata ucraineană avea peste 750.000 de militari, 650.000 de tancuri, 1.500 de avioane, 350 de nave de luptă şi al treilea arsenal nuclear ca mărime la nivel mondial. Acum Ucraina a rămas cu doar 140.000 de soldaţi, mai puţin de 800 de tancuri, puţin mai mult de 200 de aeronave de luptă, până în 30 de vapoare de război şi niciun focos sau armă tactică nucleară. Tot ce a însemnat arsenal militar a fost transferat în Rusia după ce marile puteri ale lumii, inclusiv Moscova, au promis că nu vor ataca cu armata sau economic Ucraina.

Din cei 41.000 de soldaţi care intră în alcătuirea trupelor terestre, doar 6.000 erau gata de luptă, a explicat ministerul ucrainean al apărării.

În campania de consolidare a armatei, guvernul a cerut ajutor tuturor. Autorităţile au înfiinţat chiar şi o linie telefonică prin care ucrainenii care sună donează automat cinci grivne (50 de cenţi).

De asemenea, guvernul a format Garda Naţională, care în febra patriotismului, a atras peste 4.000 de recruţi. Antrenamentul de bază aici durează doar două săptămâni.

Spre comparaţie, personalul militar activ al Rusiei cuprinde 845.000 de persoane, potrivit Institutului Internaţional pentru Studii strategice de la Londra. Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul de aviaţie american Philip Breedlove a avertizat că Rusia a concentrat trupe la graniţele cu Ucraina suficiente pentru a mărşălui până în Moldova pentru a anexa Transnistria.

Oficialii ucraineni care spun că traiectoria ţării este de la o putere nucleară formidabilă la o naţiune care se chinuie să adune oameni pentru a se apăra dau vina atât pe Rusia, cât şi pe Occident. Aceştia ar fi indus Ucrainei un fals sentiment de siguranţă cu promisiuni făcute în urmă cu 20 de ani că îi vor respecta graniţele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO