Business Internaţional

Oligarhul rus Oleg Deripaska se zbate sa isi pastreze cat mai mult din imperiul pe care l-a creat in ultimii ani

Oligarhul rus Oleg Deripaska se zbate sa isi pastreze cat mai mult din imperiul pe care l-a creat in ultimii ani
01.06.2009, 00:00 52

Magnatul rus Oleg Deripaska este pe cale de a incheia o serie de angajamente prin care datoriile companiilor sale vor fi restructurate pentru a permite imperiului sau sa faca fata crizei, fara a pierde controlul asupra activelor majore, potrivit unui executiv de top al uneia dintre firmele controlate de Deripaska, scrie The Wall Street Journal.

"In prezent suntem in ipostaza in care, cu exceptia catorva situatii dificile, consideram ca afacerile vor supravietui", a declarat Olga Zinovieva, vicepresedinte al holdingului Basic Element, aflat sub controlul miliardarului rus. "Perioada cea mai grea a trecut si daca vom incheia angajamente cu creditorii, situatia va intra pe fagasul normal si afacerile vor face fata crizei", a mai spus Zinovieva.
 
Ascensiune si decadere rapida
Deripaska, pana nu de mult unul dintre cei mai bogati rusi, a fost de asemenea si unul dintre cei mai agresivi oameni de afaceri. In ultimii ani, a contractat imprumuturi masive din partea bancilor rusesti, dar si straine pentru a-si extinde imperiul, care activeaza in diverse domenii, de la metale la constructii si servicii financiare.
La debutul crizei financiare din toamna trecuta, Deripaska a fost unul dintre primii magnati rusi care au fost fortati sa cedeze active creditorilor si a solicitat un imprumut guvernamental de 4,5 mld. dolari. Majoritatea bancherilor si oamenilor de afaceri se asteptau ca Deripaska sa piarda controlul asupra imperiului sau, ale carui datorii depaseau 20 mld. dolari.
In viziunea Kremlinului si a creditorilor occidentali, holdingul lui Deripaska este mult prea mare pentru a falimenta, potrivit unor persoane familiare cu discutiile legate de restructurarea datoriilor.
Companiile sale contribuie cu aproape 2% din Produsul Intern Brut al Rusiei si ofera locuri de munca pentru sute de mii de rusi, in conditiile in care tara se confrunta cu o rata ridicata a somajului. Oficialii guvernamentali s-au aratat reticenti in a nationaliza companiile de importanta majora, temandu-se ca birocratii publici vor fi mai putin capabili sa le conduca.
Bancile straine au acordat credite in valoare de miliarde de dolari companiilor controlate de Deripaska, iar in prezent se afla in pozitia fie de a reduce valoarea datoriilor, fie de a provoca falimentul holdingului, in conditiile in care recuperarea creantelor este dificil de realizat la nivelul tribunalelor rusesti.
"Nimeni nu doreste sa faca primul pas si sa ia decizii agresive in aceasta privinta", spune un bancher occidental.
Mai mult, o noua reducere a preturilor metalelor sau agravarea economiei globale ar putea aduce noi probleme grupului si ar genera implementarea unor masuri si mai drastice, spun oficialii. "Cred ca cei de la Basic Element se insala cand considera ca restructurarea datoriilor va fi un pas facil", afirma un bancher rus.
 
Rusal are datorii de peste 7 mld. dolari
Olga Zinovieva a declarat ca Rusal, gigantul din industria aluminiului care reprezinta piesa de rezistenta a imperiului Deripaska, estimeaza ca va incheia un acord cu creditorii in urmatoarea luna, prin care termenul de rambursare a datoriilor de 7,3 mld. dolari va fi prelungit.
Rusal a anuntat de asemenea ca va face demersuri pentru a restructura si imprumutul in valoare de 4,5 mld. dolari, acordat toamna trecuta de o banca rusa, controlata de stat. Scadenta acestui credit este in noiembrie, iar oficialii rusi au precizat ca nu vor putea returna datoria pana la acest termen. Zinovieva a afirmat ca "restructurarea acestei datorii nu este deloc simpla", insa negocierile sunt in derulare. Imprumutul guvernamental a fost acordat pentru a impiedica preluarea unei participatii de 25% de catre creditorii straini in cadrul Norilsk Nickel, compania reprezentand garantia creditului. Banca de stat controleaza in prezent acest pachet de actiuni, precum si alte active ale Rusal oferite drept garantii pentru imprumutul guvernamental. Ideea compensarii datoriei cu actiuni in cadrul Rusal nu a fost intampinata "cu entuziasm" de Kremlin, spune Zinovieva.
Persoane familiare cu situatia afirma ca Rusal va fi nevoita fie sa cedeze guvernului rus participatia in cadrul Norilsk, fie sa vanda activele pentru a rambursa creditul. Rusal a achizitionat participatia in ideea unei fuziuni ulterioare cu Norilsk, insa Deripaska a renuntat la idee, in conditiile in care criza s-a agravat in cursul toamnei trecute.
 
Nu vor fuziune
Zinovieva a declarat ca grupul Basic Element se opune ideii propuse de celelalte companii rusesti din industria metalelor de a fuziona, creand un gigant national controlat partial de stat. "Consideram ca mai intai trebuie sa ne punem in ordine afacerile si abia dupa vom putea discuta despre o posibila fuziune", a precizat Zinovieva. In ceea ce privesc celelalte companii membre ale holdingului, acestea au pierdut "relativ putine active" in fata creditorilor, spune Zinovieva. Principalele active preluate de banci au fost reprezentate de participatii minoritare in companii auto si de constructii din strainatate, achizitionate de Deripaska inainte ca turbulentele economice sa izbucneasca.
Insa grupul va ramane cu pachetele de actiuni majoritare si nu va cauta noi investitori.
In cadrul Rusal, un program agresiv de reducere a costurilor a adus cheltuielile de productie la un nivel inferior celui de pe piata mondiala. "Din anumite puncte de vedere, situatia incepe sa se amelioreze si consideram ca, in ansamblu, ultimele doua trimestre ale anului vor fi mai bune decat primele doua", a precizat Zinovieva.
Perspectivele companiei auto Gaz, membra a holdingului controlat de Deripaska, nu sunt la fel de bune insa. Aproximativ jumatate din creditorii bancari au acceptat rescadentarea datoriilor, insa compania a redus puternic numarul de angajati, in conditiile in care cererea pentru autovehicule a scazut masiv de la inceputul toamnei trecute.
 
Imperiul lui Deripaska
Magnatul rus Oleg Deripaska a pierdut o parte din active, insa vrea sa-si pastreze controlul asupra celorlalte.
 
Participatii pierdute in favoarea creditorilor
  • Magna (20%)
  • Hochtief (10%)
  • Strabag (21%)
 
Participatii pierdute in favoarea statului
  • Bank Soyuz
 
Participatii in situatie incerta
  • Russneft
  • Aviakor
 
Participatii care raman in portofoliu
  • Rusal (53%)
  • Gaz
  • Ingosstrah
Sursa: The Wall Street Journal
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO