Business Internaţional

Om bogat, om sărac. Indiferent cine a câştigat azi-noapte alegerile din SUA, clasa de mijloc a pierdut

Alegerile pentru preşedinţia SUA din acest an au fost cele mai agresive din istoria recentă a Americii. Cursa electorală în finalul căreia au ajuns Hillary Clinton (foto stânga) din partea democraţilor şi Donald Trump din partea republicanilor s-a transformat într-un spectacol mondial

Alegerile pentru preşedinţia SUA din acest an au fost cele mai agresive din istoria recentă a Americii. Cursa electorală în finalul căreia au ajuns Hillary Clinton (foto stânga) din partea democraţilor şi Donald Trump din partea republicanilor s-a transformat într-un spectacol mondial

Autor: Bogdan Cojocaru

09.11.2016, 00:07 5614
Agresivitatea ieşită din comun a luptelor electorale din SUA reflectă o societate profund polari­zată, divizată, o ţară ruptă în două:  o Americă este mai bogată ca nici­oda­tă până acum, iar cealaltă este mai săracă şi îşi pierde speranţa.

Într-o parte minorităţile văd progrese prea mici, iar în cealaltă populaţia albă îşi vede reduse privilegiile. Obamacare, o reformă de căpătâi a preşedintelui Barack Obama, sperie mai mulţi americani decât un atac nuclear, dar pe mai puţini decât nesigu­ranţa financiară, după cum scrie Bloomberg.

Preferinţele politice ale americanilor sunt mai opuse ca nicicând, situaţie vizibilă în ideologiile celor două partide – cel democrat şi cel republican -, iar acest lucru alimentează o ostilitate în creştere. „Există mai mult resentiment pentru oamenii din cealaltă tabără politică decât era în urmă cu 20 de ani“, explică Jocelyn Kiley, specialistă la institutul de cercetare nepartizan Pew Research Center, citată de Financial Times.

Obama, primul cetăţean american de culoare care a ajuns la Casa Albă (în ianuarie 2009), a promis o societate unită. Totuşi, America este acum mai polarizată rasial decât era în urmă cu un sfert de secol. Această divizare se accen­tuează pe măsură ce clasa de mijloc se restrânge, iar inegalitatea în distribuţia avu­ţiei creşte.

Unii analişti spun că în SUA clasa de mijloc, liantul societăţii, riscă să dispară. Unii atrag atenţia că comerţul neechilibrat de­vas­tea­ză clasa de mijloc distrugând locu­rile de mun­că din industrie. Între 1998 şi 2013 au dis­părut circa 5,3 milioane de locuri de mun­că din fabrici.

Mai grav, aproximativ 7,4 mi­lioane de americani, care nici măcar nu lu­crau în uzine, şi-au pierdut locurile de muncă deoarece acestea depindeau într-un fel sau altul de ace­le fabrici, scrie MarketWatch. Aceste locuri de muncă întăreau clasa de mijloc şi comunităţile locale. Pe aceşti oameni pare să-i fi uitat politicienii. Acestor oameni - în special populaţie albă- Donald Trump le-a promis că va face „America măreaţă din nou“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO