Business Internaţional

Omul din umbra lui Donald Trump le cere americanilor să se ridice împotriva chinezilor: trebuie să împiedicăm China să ajungă o ”putere hegemonică”

Omul din umbra lui Donald Trump le cere americanilor să...

Autor: Mihai Draghici

20.11.2017, 03:09 966

China ar putea deveni "putere hegemonică" dacă Statele Unite ale Americii nu vor reuşi să blocheze în următorii ani planurile Beijingului de a continua dezvoltarea tehnologică şi financiară, precum şi extinderea infrastructurii, avertizează fostul consilier prezidenţial american Steve Bannon.

"De la căderea Zidului Berlinului, de la măreaţa noastră victorie asupra ideologiei comuniste, am fost în vacanţă din punct de vedere strategic, am ajuns la «sfârşitul istoriei», am acţionat ca şi cum am fi o hiperputere care nu mai are nicio preocupare", a declarat Steve Bannon, directorul general al publicaţiei Breitbart News şi fost consilier pentru Strategii Politice al preşedintelui SUA, Donald Trump.

Într-un discurs rostit la Institutul Gatestone din New York, Steve Bannon a remarcat recentele evoluţii politice din China, referindu-se la ideile politice prezentate de preşedintele Xi Jinping la Congresului Partidului Comunist chinez. De asemenea, fostul consilier prezidenţial american a adus în atenţie un studiu realizat de Universitatea Brown care concluzionează că, începând din anul 2001, costurile războiului global împotriva terorismului lansat de Statele Unite se ridică la 5.600 de miliarde de dolari.

"Acesta este modul în care se prăbuşesc marile puteri", a avertizat Steve Bannon, citat de site-ul Breitbart.com.

Expertul politic a catalogat drept "îngrijorător" discursul în care Xi Jinping a revendicat victoria modelului chinez asupra democraţiei liberale occidentale. Potrivit discursului preşedintelui Xi Jinping, "sistemul mercantilist, confucianist şi autoritarist al Chinei este triumfător asupra modelului occidental de tip iudeo-creştin, liberal-democratic, cu economie de piaţă"; "a susţinut că sistemul lor este mai bun, că vor fi căutate modalităţi de a-l îmbunătăţi şi a ne învinge", a observat Steve Bannon.

Fostul consilier prezidenţial a subliniat că regimul de la Beijing vrea să realizeze cinci obiective principale în următorii ani, avertizând că, dacă Statele Unite nu vor bloca aceste planuri, "China va deveni de facto o putere hegemonică".

În opinia lui Steve Bannon, cele cinci obiective pe care China vrea să le realizeze în următorii ani sunt:

1. Implementarea celei de-a cincea generaţii a tehnologiei de telefonie mobilă, numită "5G";
2. Extinderea Planului de infrastructură în domeniul transporturilor prin Asia Centrală, între China şi Orientul Mijlociu;
3. Planul 2025 - zece domenii industriale în care China vrea să obţină dominaţia până în 2025, printre acestea numărându-se robotizarea şi inteligenţa artificială;
4. Conversia tuturor tranzacţiilor petroliere în moneda Chinei, situaţie care riscă să conducă la sfârşitul perioadei în care dolarul este monedă de rezervă, forţând Statele Unite să înceapă să achite datoria de 20.000 de miliarde de dolari;
5. Tehnologia financiară. În opinia lui Steve Bannon, instrumentul real care trebuie utilizat în criza nord-coreeană se referă la abilităţile de a deconecta ţările de la sistemul financiar global, de a sancţiona companiile şi a izola băncile de pieţele de capital. În cinci-zece ani, aceste capacităţi riscă să dispară, anticipează el.

"Dacă regimul din China va reuşi să realizeze aceste cinci obiective, câştigă", atrage atenţia Steve Bannon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO