Business Internaţional

OPEC este dispusă să lase preţul petrolului să cadă la 40 de dolari pe baril, de la 115 dolari în iunie

OPEC este dispusă să lase preţul petrolului să cadă...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.12.2014, 00:05 1630

Cei mai influenţi producători din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt dispuşi să lase preţul petrolului să plonjeze până la 40 de dolari pe baril, după ce în iunie cotaţia se situa la aproximativ 115 dolari pe baril, înainte ca acest cartel să discute reducerea producţiei.

„Nu ne vom răzgândi pentru că preţu­rile se duc la 60 de dolari pe baril sau la 40 de dolari pe baril“, a declarat ministrul energiei al Emiratelor Arabe Unite Suhail al-Mazrouei, citat de The Telegraph. Comentariile ar putea mări presiunile descendente care apasă pe preţurile petrolului, care s-au prăbuşit deja cu 45% din iunie. Cotaţia ţiţeiului Brent, un standard global care este compus din petrol de înaltă calitate din 15 ex­ploa­tări din Marea Nordului, a marcat ieri un nou minim al ultimilor cinci ani, de aproape 60 de dolari pe baril.

Membrii OPEC, organizaţie alcă­tuită din 12 state în principal din Orientul Mij­lociu, s-au înţe­les la cea mai recentă în­tâl­nire, cea de la sfâr­şitul lu­nii no­iem­brie, să men­ţină producţia la 30 de milioane de barili pe zi, decizie care a provocat debandadă pe piaţa petrolului. Mulţi analişti cred că OPEC s-a angajat într-un adevărat război al preţurilor contra producătorilor din afara cartelului, în principal împotriva Statelor Unite şi Rusiei.

Abdullah bin Hamad al-Attiyah, fost preşedinte al OPEC şi consilier al emirului Qatarului, a declarat pentru The Telegraph că grupul este acum „lipsit de putere“ şi nu poate opri că­de­rea preţu­ri­lor petrolului fără cooperarea altor producători de talie mondială precum Rusia, Norvegia şi Mexic.

Declinul preţurilor coincide cu „răcirea cererii“ pentru petrol şi cu supraproducţia la nivel mondial. Recent, trei dintre cele mai influente instituţii din domeniul energiei şi-au redus estimările privind creşterea cererii în 2015.

„Petrolul s-ar putea duce sub 60 de dolari pe baril pe termen scurt, dar acest nivel nu este sustenabil pe termen lung“, cred analiştii băncii britanice Barclays. Ei se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să se situeze la 67 de dolari barilul în prima jumătate a anului viitor şi la 78 de dolari barilul în cea de-a doua jumătate.

National Australia Bank şi-a redus estimările privind cotaţiile Brentului la 80 de dolari pe baril pentru ultimul trimestru din 2014, la 75 de dolari pe baril pentru primul trimestru din 2015 şi la 80 de dolari pe baril pentru tot anul viitor, notează CNBC.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO