Business Internaţional

Operatorul reţelei de energie din Olanda avertizează că o iarnă foarte geroasă ar lăsa Europa pe întuneric

Operatorul reţelei de energie din Olanda avertizează că o iarnă foarte geroasă ar lăsa Europa pe întuneric

Reţeaua electrică din Europa ar avea suficientă energie pentru a acoperi consumul într-o iarnă normală. Foto: Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

14.12.2012, 00:05 1102

"Suntem în aceeaşi situaţie ca iarna trecută. Va deveni critică? Să recunoaştem, totul depinde de vreme", a declarat Ben Voorhorst, directorul de operaţiuni al TenneT, administratorul reţelei naţionale de electricitate din Olanda, pentru EurActiv. TenneT este de asemenea unul dintre cei patru operatori ai reţelei din Germania.

În luna februarie a acestui an, Germania a fost la un pas să rămână pe întuneric, după ce surplusul de energie disponibil reţelei a scăzut la doar 2 GW. Oficialii germani au recunoscut la vremea respectivă că ţara a fost salvată de sectorul energiei solare, care a beneficiat de o perioadă deosebit de însorită.

Voorhorst a arătat şi că sistemele energetice care se bazează în mare măsură pe energiile regenerabile sunt mai vulnerabile. "În unele momente, capacităţile energetice de rezervă sunt insuficiente sau aproape că lipsesc. Care sunt atunci planurile de rezervă pentru rezerve?" a adăugat el.

Cel mai mare risc de pană va fi la sfârşitul lui Gerar

Un raport realizat de ENTSO-E, asociaţia europeană a companiilor de transmisie, spune că în condiţii normale de iarnă reţeaua electrică din Europa ar avea suficientă energie pentru a acoperi consumul "per ansamblu". Totuşi, decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară încă afectează adecvarea sistemului energetic, adică echilibrul dintre producţie şi consum. În cazul unei ierni deosebit de geroase, riscul unui deficit energetic în ţară "nu ar fi de neglijat", arată raportul.

Potrivit ENTSO-E, perioada de la sfârşitul lui ianuarie la începutul lui februarie va fi cea în care pericolul de pene de curent va fi cel mai mare în Germania şi în ţări precum Belgia, Franţa, Finlanda, Letonia, Polonia şi Suedia.

Companiile de energie subscriu la avertismentul operatorilor de reţea. "Situaţia ar putea fi din nou foarte dificilă anul acesta", a spus un oficial al unei companii europene de utilităţi, sub protecţia anonimatului.

Printr-un plan numit "Winterhilfe", adică "ajutor de iarnă", Germania a autorizat utilizarea în situaţii speciale a centralelor electrice pe gaze naturale, mai ales în Bavaria. Majoritatea acestor unităţi sunt închise în Germania, deoarece facilităţile oferite sectorului regenerabilelor le fac neprofitabile, a mai spus oficialul. Centralele pe gaze primesc însă plăţi speciale pentru a le menţine disponibile în zilele fără soare şi fără vânt.

Germania are dificultăţi în a integra regenerabilele

Germania îşi acoperă în prezent aproximativ 41% din consumul de energie prin centrale pe cărbuni şi în jur de 25% prin regenerabile. Proporţia acestora din urmă în mixul de energie creşte rapid, însă vârsta înaintată a reţelei germane nu permite transportarea eficientă a "energiei verzi", a spus Julian Scola, reprezentant al Agenţiei Europene a Energiei Eoliene (EWEA).

"Piaţa de energie din Germania rămâne fragmentată din cauza conexiunilor insuficiente la reţea şi există dificultăţi serioase în a conecta proiectele de reţele offshore de reţeaua continentală", a spus Scola.

O consecinţă a capacităţii deficitare a reţelei germane este că energia eoliană produsă în nordul ţării ocoleşte prin Polonia sau Cehia în drumul spre sudul Germaniei. "Aşa cum spune legea lui Kirchhoff, energia se duce unde poate şi nu unde trebuie să se ducă, deci este normal ca reţeaua poloneză şi cea cehă să fie afectate", a spus Boris Shucht, directorul general al 50hertz, un alt operator al reţelei germane.

Companiile de transmisie din Germania şi ţările vecine sunt în negocieri pentru rezolvarea problemei, însă "este o chestiune de bani la urma urmei, iar guvernele naţionale şi autorităţile de reglementare trebuie să găsească o soluţie. Este o problemă regională şi trebuie să renunţăm la naţionalisme", a mai spus Shucht.

Polonia, Cehia şi Olanda au criticat Berlinul pe tema energiei redirecţionate, care ar putea să suprasolicite reţelele de electricitate din aceste ţări, însă, potrivit unui oficial german, situaţia este mai complicată. "Prietenii noştri polonezi şi cehi au dreptate, dar şi ei fac parte din problemă şi nu pot doar să arate cu degetul înspre altă ţară", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO