Business Internaţional

Opinie FT: Oligopolul de pe piaţa de audit trebuie spart

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Catalina Apostoiu

26.08.2016, 00:04 392

Cum poate fi industria serviciilor de audit, dominată de patru mari firme (Big Four), reformată astfel încât firmele să nu intre în complicitate cu clienţii şi să ducă la mascarea practicilor ilegale şi a fraudei, premise ale unor crize de genul celei din 2008?

Serviciile de audit nu sunt un simplu business, ci un serviciu public important, se arată într-o opinie a Financial Times. În lipsa încrederii în acurateţea cifrelor raportate de companii, maşinăria capitalis­mului nu mai funcţionează, cu consecinţe importante pentru societate. Pentru criza financiară, mare parte din vină a fost pusă pe seama bancherilor, însă acuzaţiile s-au îndreptat şi către cei consideraţi complicii acestora, printre care companiile de audit care şi-au dat acordul pentru declaraţii care s-au dovedit mai apoi frauduloase.

Săptămâna trecută, un juriu din Florida a început audierea dovezilor în cadrul unui proces iniţiat de administratorul unei bănci ipotecare americane în faliment, Taylor, Bean & Whitaker, împotriva PwC. Dau­nele cerute de la firma de contabilitate se ridică la 5,5 miliarde de dolari şi privesc eşecul detectării unei fraude masive comise de propriii executivi ai TBW.

Deşi cazul este unul complex, acesta readuce în prim-plan semne familiare de întrebare privitoare la activităţile marilor firme de audit şi contabilitate şi indică necesitatea reformării sectorului, potrivit FT. Cele patru mari firme nu se pot lăuda că au „mirosit” neregulile în prea multe cazuri, în opinia FT. Eforturile de a nuanţa evaluările firmelor cu privire la risc trenează atât în SUA, cât şi în Europa. În orice caz, pentru ca reformele să funcţioneze, auditorii trebuie să reţină că investitorii sunt ţinta lor, iar acest lucru înseamnă că nu ar trebui să aibă relaţii prea apropiate cu şefii care semnează contractele. Deşi rotaţia obligatorie a firmelor de audit în rândul marilor companii este vitală, reforma ar trebui să meargă dincolo de acest aspect, scrie FT. Big Four fac mai mulţi bani din activităţi nonaudit, cum ar fi consultanţa. Astfel, acestea au interes să nu „supere” companiile cărora doresc să le vândă alte servicii. Există unele limite cu privire la cross-selling, însă acestea ar trebui întărite. De asemenea, pe segmentul de audit este necesară o competiţie sporită. Cele patru mari firme nu sunt suficiente, iar încurajarea intrării unor noi jucători, deşi dificilă, ar trebui să constituie o prioritate, potrivit FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO