Business Internaţional

Opt bănci europene, din Grecia, Spania şi Austria, nu au trecut testele şi au nevoie de 2,5 mld.euro

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

17.07.2011, 13:04 588

Opt bănci europene, între caredouă din Grecia, cinci din Spania şi una din Austria, nu aupromovat testele de stres la care au fost supuse de AutoritateaBancară Europeană (EBA) şi au nevoie să îşi majoreze capitalul cu2,5 miliarde de euro, relatează Reuters.


Instituţiile de credit din Olanda, Marea Britanie, Franţa, Italia,Germania şi Portugalia au trecut testele, deşi mai multe băncigermane şi portugheze au reuşit la limită, potrivit agenţiei.


Rezultatele testelor de stres confirmă capitalizarea solidă a ErsteGroup, a anunţat banca austriacă într-un comunicat. Astfel,indicele calculat Core Tier 11 (raportat la riscul total) a fostestimat la 8,1%, în 2012, într-un scenariul pesimist, fiind cu multpeste pragul minim de 5% necesar promovării evaluării.


Testele de stres au fost aplicate unor 90 de bănci din 21 deţări.


Detaliile legate de băncile care nu au trecut testele vor fipublicate mai târziu, potrivit EBA, instituţia precizând că toatebăncile mari au promovat, în conformitate cu aşteptările.


Banca germană Helaba s-a retras joi din procesul de testare, înurma unei dispute referitoare la includerea capitalului hibrid înevaluare.
Analiştii au anticipat anterior că un număr de bănci elene, întrecare EFG Eurobank, Piraeus şi ATEbank, nu vor depăşi testele, avândîn vedere expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei,potrivit CNBC.


Băncile spaniole Pastor şi Catalunya Caixa au anunţat că nu vorpromova, dar că ar fi reuşit acest lucru dacă ar fi avut voie săincludă provizioanele pentru pierderile anticipate din împrumuturiîn capitalul de bază.


Anul trecut, testele au permis acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO