Business Internaţional

Or fi vremuri incerte, dar economia zonei euro trece prin cele mai bune luni din ultimii şase ani

Or fi vremuri incerte, dar economia zonei euro trece prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.06.2017, 00:05 438
Până nu demult, Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, avea renumele de omul bolnav al Europei. Însă în primul trimestru a dovedit că poate creşte la fel de rapid ca Germania, cea mai mare economie euro­peană.

Cele două ţări au reprezentat împreună un motor puternic de creştere pentru zona euro, dând economiei un impuls care s-a tranformat în perioada aprilie-iunie în cel mai rapid avans din 2011 încoace, potrivit datelor IHS Markit. O umbră asupra perspectivelor bune ale zonei euro o aduc incertitudinile create de preşedintele american Donald Trump.

PIB-ul francez a crescut cu 0,5% în primul trimestru al acestui an, conform cifrelor oficiale revizuite de la 0,4%. Spre comparaţie, economia germană a avansat cu 0,6% în aceeaşi perioadă. La creşterea din Franţa au contribuit mai ales investiţiile de afaceri ale companiilor, ceea ce arată o încredere mai mare în economie, notează The Guardian.

Firma de informaţii financiare se aşteaptă ca PIB-ul întregii zone euro să crească cu 0,7% în trimestrul doi, faţă de 0,6% în trimestrul anterior, deşi ritmul s-a mai domolit în iunie. Estimarea are la bază evoluţia unui indice anticipativ realizat de firmă pentru măsurarea activităţii economice din sectorul manufacturier şi cel al serviciilor. Indicatorul s-a retras la 55,7 puncte în iunie, de la 56,8 puncte în mai. Scăderea arată o încetinire, nu o contracţie, în condiţiile în care indicatorul a rămas deasupra pragului de 50 de puncte, limita dintre scădere şi creştere.  

„Cele mai recente rezultate trebuie luate în considerare în contextul nivelurilor ridicate anterioare“, explică Chris Williamson, analist la IHS Markit. În Franţa, încrederea mai mare a companiilor ar trebui să ducă la crearea de locuri de muncă, Sfântul Graal al liderilor politici francezi. Rata şomajului este în scadere acolo, dar a rămas totuşi la niveluri ridicate, de peste 9%. 

Analiştii de la IHS Markit asigură că semnele sunt bune pentru crearea de locuri de muncă atât în Franţa, cât şi în alte părţi ale zonei euro. Analizele firmei sugerează că ritmul de creare de locuri de muncă este unul dintre cele mai dinamice din ultimii 10 ani.

„Se remarcă mai ales viteza cu care se fac angajări în fabrici. Exporturile în creştere stimulează producţia“, a spus Williamson.

O umbră de incertitudine vine în Europa de peste ocean, din America. Un război al cuvintelor între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel a stârnit în rândul directorilor financiari ai unora dintre cele mai mari companii ale lumii temeri că va izbucni un război comercial între cele două puteri economice, scrie CNBC.

Peste 64% dintre directorii financiari care au participat la un studiu realizat de CNBC au spus că sunt „oarecum îngrijoraţi“ sau „foarte îngrijoraţi“ de atmosfera tensionată dintre SUA, cea mai mare economie a lumii, şi Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO