Business Internaţional

Un oraş întreg, ”şters de pe faţa pământului” de bombardamentele SUA

Un oraş întreg, ”şters de pe faţa pământului”...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

23.10.2017, 04:52 24047

Rusia acuză coaliţia antiteroristă coordonată de SUA că "a şters de pe faţa pământului" oraşul sirian Raqqa în timpul operaţiunilor împotriva Stat Islamic, făcând o paralelă cu distrugerea oraşului Dresda în cel de-al Doilea Război Mondial în urma bombardamentelor aliate.

Pe de altă parte, coaliţia a comunicat în repetate rânduri că a încercat să evite pe cât posibil producerea de victime în rândul civililor, informează BBC News online.

La rândul său, Rusia este acuzată de crime de război în legătură cu bombardarea oraşului Alep.

Activiştii sirieni afirmă că între 1.100 şi 1.900 de civili şi-au pierdut viaţa la Raqqa, multe dintre victime fiind produse în urma bombardamentelor coaliţiei coordonate de SUA, efectuate în sprijinul SDF, o alianţă de miliţii kurde şi arabe care luptă împotriva militanţilor Stat Islamic.

"Raqqa are soarta Dresdei în 1945, care a fost ştearsă de pe faţa pământului de bombardamentul americano-britanic", a declarat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Oficialul rus a adăugat că Washingtonul, Parisul şi Berlinul anunţă alocarea de urgenţă a milioane de dolari şi euro pentru reconstruirea oraşului, însă "în realitate încearcă să ascundă dovezile bombardamentelor barbare comise de avioane militare ale SUA şi «coaliţiei», care au îngropat în ruinele oraşului Raqqa mii de civili, pe care i-au «eliberat» de SI".

Konashenkov a mai comentat că statele occidentale se grăbesc acum să aloce fonduri pentru oraşul Raqqa, anterior, SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie au refuzat să să acorde asistenţă umanitară Siriei.

Alianţa Forţele Democratice Siriene (SDF) a anunţat că oraşul Raqqa a fost eliberat pe data de 20 octombrie, după mai multe luni de lupte acerbe cu militanţi reţelei teroriste Stat Islamic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO