Business Internaţional

OSCE,Rusia critică planul unui lider separatist de proclamare a unui nou stat în locul Ucrainei

OSCE,Rusia critică planul unui lider separatist de...

Autor: Mircea Olteanu

19.07.2017, 10:59 87

"Sunt îngrijorat de retorica provocatoare venit despre Doneţk", a declarat Kurz, ministrul de Externe al Austriei, făcând referire la anunţul făcut de Aleksandr Zaharcenko, liderul prorus al autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

"Cer tuturor părţilor să se abţină de la declaraţii provocatoare sau acţiuni care pun în pericol implementarea acordului de la Minsk şi ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a completat oficialul OSCE.

Propunerea a fost criticată şi de Boris Grîzlov, principalul negociator al Moscovei în legătură cu conflictul din estul Ucrainei.

"Această iniţiativă nu-şi are locul în procesul Minsk. (...) Această declaraţie nu are efecte constitutive", a declarat oficialul rus.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a anunţat marţi, în mod surprinzător, un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării.

"Le propunem locuitorilor Ucrainei o modalitate paşnică de rezolvare a situaţiei dificile, fără război. Este ultima noastră propunere", a explicat Zaharcenko, precizând că noul stat ar urma să fie federal, cu regiuni cu grad mare de autonomie. Liderul separatist susţine că s-a consultat cu reprezentanţi ai altor regiuni ucrainene. Însă liderii separatişti din autoproclamata Republică Populară Lugansk susţin că nu au fost consultaţi şi că nu susţin iniţiativa.

Iniţial, Rusia a transmis că este vorba de un plan care va fi supus dezbaterii publice, evitând să anunţe că îl susţine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO