Business Internaţional

Oxfam: Companiile americane au 1.400 miliarde de dolari "parcate" în paradisuri fiscale

Oxfam: Companiile americane au 1.400 miliarde de dolari...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.04.2016, 00:00 256

Giganţi americani ca Apple, Walmart şi General Electric au depozitat 1.400 miliarde de dolari în paradisuri fiscale deşi au beneficiat de mii de miliarde de dolari sub formă de sprijin din partea contribuabililor, relevă un raport al organizaţiei neguvernamentale britanice Oxfam, citat de The Guardian.

Suma, care depăşeşte producţia economică a Rusiei, Coreei de Sud şi Spaniei, este deţinută într-o „reţea opacă şi secretă” de 1.608 subsidiare offshore, potrivit Oxfam.

Gigantul din sectorul tehnologiei Apple, a doua cea mai mare companie a lumii, ocupă primul loc în clasamentul Oxfam, cu aproximativ 181 miliarde de dolari deţinuţi offshore în trei subsidiare. Oxfam raportează cele 1.400 miliarde de dolari deţinuţi offshore la cele 1.000 de miliarde de dolari plătiţi sub formă de taxe de cele mai mari 50 de companii americane în perioada 2008-2014.

Organizaţia remarcă faptul că aceste companii au beneficiat de asemenea de o sumă totală de 11,2 mii de miliarde de dolari sub formă de credite federale, bailout-uri şi garanţii pentru credite în aceeaşi perioadă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO