Business Internaţional

Păcatele trecutului nu se uită. Cutremur în birourile de la Zurich: Mari fonduri de investiţii cer dezmembrarea unei mari bănci elveţiene pentru că ar valora mai mult pe bucăţi

Păcatele trecutului nu se uită. Cutremur în birourile...

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2017, 20:30 2026

Un fond de hedging activist are în plan dezmembrarea Credit Suisse în trei părţi, în timp ce o instanţă londoneză a decis că UBS este responsabilă pentru pierderi de milioane de euro suferite de oraşul german Leipzig în timpul crizei financiare.

Un fond de hedging elveţian intenţionează să lanseze o campanie de divizare a Credit Suisse, profitând de nemulţumirea investitorilor privitoare la progresele înregistrate de planul de redresare lansat de CEO-ul Tidjane Thiam.

RBR Capital Advisors, susţinut de un fost executiv al Credit Suisse, Gael de Boissard, urmează să-şi anunţe planul către sfârşitul acestei săptămâni, potrivit unor surse citate de Financial Times.

Condus de Rudolf Bohli, fost analist şi trader, RBR a avut succes în campanii activiste anterioare lansate împotriva manager de active GAM şi Gategroup, compania de catering pentru companii aeriene deţinută acum de firma chineză HNA.

În ultimul an, rezultatele Credit Suisse au fost superioare celor ale rivalelor sale europene, însă preţul acţiunilor băncii elveţiene se situează la aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în momentul în care Thiam a preluat conducerea în 2015.

Potrivit surselor citate, Bohli are în vedere o împărţire în trei a Credit Suisse într-o bancă de investiţii sub vechiul brand First Boston, un manager de active şi un grup de wealth management care ar reuni operaţiunile de retail şi business banking. 

Potrivit unei copii a planului RBR obţinută de FT, fondul va sugera că divizarea ar putea duce la dublarea actualei valori a grupului de 40 miliarde de franci elveţieni.

Până acum, RBR pare să fi acumulat doar o mică participaţie în cadrul Credit Suisse, însă aceasta a semnat acorduri cu alţi 100 de investitori, unii dintre acţionarii existenţi ai Credit Suisse, ceea ce sugerează că acţiunea fondului ar putea lua amploare.

Campaniile investitorilor activişti au avut rar drept ţintă băncile, strategiile de divizare fiind dificil de impus în cazul acestora din cauza constrângerilor de reglementare.

În ceea ce priveşte celălalt gigant bancar elveţian, UBS, o instanţă londoneză a decis în defavoarea sa în cazul unei dispute cu oraşul german Leipzig, potrivit Handesblatt.

Instanţa britanică a declarat că KWL, care furnizează servicii de alimentare cu apă şi de canalizare în Leipzig, nu-i datorează băncii elveţiene niciun ban ca parte a produselor derivate complexe pe care le-a achiziţionat înainte de criza financiară din 2008. UBS a declarat că va contesta decizia instanţei.

UBS are motiv să fie dezamăgită de decizia acesteia, scrie Handelsblatt, având în vedere că a existat cel puţin un membru al furnizorului de apă care a ştiut exact ce se întâmplă la acea vreme.

În 2006 şi 2007, bancherii de investiţii ai UBS au vândut furnizorului din Leipzig patru pachete de CDO-uri pentru 350 milioane de euro. Mai târziu s-a aflat că UBS ascunsese credite neperformante în pachetele respective. Tranzacţia a fost intermediată de doi brokeri de la Value Partners Group din Zurich.

Printr-un cont din Liechtenstein, aceştia au plătit 3,5 milioane de euro lui Klaus Heininger, pe atunci managing director al KWL, care s-a asigurat că tranzacţia nu va fi descoperită de boardul KWL. Pentru a sărbători încheierea tranzacţiei, brokerii au plecat în vacanţă în Africa de Sud cu mai mulţi bancheri UBS. Heininger şi brokerii au fost mai târziu condamnaţi la închisoare sub acuzaţii de dare de mită şi corupţie de către o instanţă germană.

UBS a acţionat oraşul Leipzig în instanţă pentru plata sumei datorate de KWL, însă autorităţile acestuia au refuzat, argumentând că tranzacţia nu este validă prin prisma relaţiei nepotrivite dintre UBS şi Value Partners. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO