Business Internaţional

Până unde poate întinde coarda Erdogan? Turcia suspendă drepturile civile invocând modelul Parisului

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

22.07.2016, 00:06 2840
Nici că se putea găsi un motiv mai bun pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de a suspenda drepturile civile şi a impune legea marţială decât modelul adoptat la Paris la declanşare stării de necesitate care a urmat atentatelor de la finele anului trecut.

Turcia a dispus ieri sus­pendarea aplicării preve­derilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă.

Miercuri seară, Germania ceruse Turciei prin vocea ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier să limiteze durata stării de urgenţă şi să dea dovadă de reţinere în răspunsul la lovitura de stat eşuată. Răspunsul a venit ieri: "Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omu­lui, în conformitate cu decre­tarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile funda­mentale nu vor fi afectate în această perioadă”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Con­venţiei Europene pentru Drep­turile Omului, a continuat el.

„Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului“, a subliniat oficialul turc.

"Starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen. Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri. Cetăţenii noştri trebuie să fie liniştiţi în această privinţă", a explicat Kurtulmuş.

Cu câteva ore înainte, în seara de miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dispusese instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO