Business Internaţional

Panica îşi face din nou loc pe bursele europene. Mai ales acţiunile băncilor au intrat din nou în colimator

Panica îşi face din nou loc pe bursele europene. Mai ales acţiunile băncilor au intrat din nou în colimator

Autor: Andrei Chirileasa

15.05.2012, 00:05 1000

Bursele europene au primit în plex noile informaţii privind pregătirea ieşirii Greciei din zona euro, în condiţiile în care oricum pieţele de acţiuni îşi pierduseră suflul după sprintul puternic din perioada noiembrie 2011- martie 2012.

Ieri, cu două ore înainte de închiderea burselor europene, indicii principalelor pieţe înregistrau scăderi de peste 2%. Plutonul scăderilor era condus de Italia, cu o corecţie de peste 3% şi Spania, cu minus 2,7%, deoarece cele două state mediteraneene sunt cele mai vulnerabile în eventualitatea ieşirii Greciei din euro. Randamentele la bondurile pe zece ani ale Italiei şi Spaniei au crescut şi ele puternic ieri, semn că investitorii fug din nou de aceste ţări.

Pieţele europene se îndepărtează astfel tot mai mult de maximele atinse în martie şi iau o traiectorie asemănătoare cu cea de anul trecut, când câştigurile de la începutul anului au fost măturate de uraganul generat de criza datoriilor, iar pieţele au închis anul pe minus.

Principalele temeri sunt că ieşirea Greciei din zona euro va lovi mai întâi băncile, care vor ra­porta din nou pierderi semnificative şi va crea un pre­cedent care s-ar putea aplica şi în cazul Spaniei sau Italiei, dacă lucrurile se înrăutăţesc în aceste economii. "Toate consecinţele ar putea să nu fie simţite imediat, dar multe se pot întâmpla în timp, iar ieşirea Greciei ar rămâne un precedent peri­culos dacă alte economii continuă să slăbească", a declarat Jim Reid, analist la Deutsche Bank.

Pentru investitori, ecuaţia e complexă. În afară de bănci, care ar fi primele lovite de ruperea Greciei din zona euro, vor suferi şi economiile euro­pene. Asta deoarece cineva va trebui să acopere pierderile, băncile vor îngheţa din nou creditarea, cum s-a întâmplat după episodul Lehman Brothers, statele vor fi forţate să ia noi măsuri de austeritate, economiile vor reintra în rece­siune, va creşte iar şomajul şi va scădea con­su­mul. Aceste efecte se vor vedea în final în rezulta­tele companiilor, care vor avea profituri mai mici sau chiar pierderi.

Astfel se explică şi scăderea preţurilor materiilor prime, în frunte cu ţiţeiul care a scăzut ieri cu 1,5%.

Acţiunile băncilor europene au fost lovite din nou luni, băncile spaniole Santander (-3,7%) şi BBVA (-4,5%) fiind considerate de tot mai mulţi analişti ca fiind supraevaluate în comparaţie cu cele italiene, UniCredit (-5,2%) şi Intesa Sanpaolo (-4,1%). Şi băncile franceze au pierdut peste 4%.

Unii analişti consideră că băncile sunt şi vor fi afec­tate şi de pierderile anunţate la finalul săptă­mânii trecute de gigantul american JPMorgan, care a pierdut peste 2 mld. dolari din trading. Acest episod aduce din nou în lumina reflectoarelor scheletele din dulapurile băncilor, care continuă să-şi asume riscuri foarte mari pentru a face profituri, fără a ţine cont de ce s-a întâmplat în 2008. Acţiunile JPMogran au scăzut ieri, în deschidere, cu 2,7%, trăgând în jos indicii ame­ricani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO