Business Internaţional

Părintele terapiei economice de şoc postcomuniste din Polonia trage un semnal de alarmă: Actualul guvern ucide creşterea

Părintele terapiei economice de şoc postcomuniste din...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2017, 00:04 647

Leszek Balcerowicz, unul din­tre puţinii economişti est-europeni de talie mondială şi arhitectul strategiei de şoc prin care Polonia s-a transformat dintr-o ţară comunistă într-o economie de piaţă flexibilă şi dinamică, cea mai mare din Euro­pa de Est, apre­cia­ză că poli­ti­ci­le actualului gu­vern polonez ucid creşterea eco­nomică.

Estimarea me­die de creş­­­te­­re pentru eco­­no­­mia po­­lo­neză dată de analiştii de la Blo­om­­berg pentru 2017 este de 4,1%, cea mai ma­re de din 2011 încoace. La prima vedere, acesta este un plus pentru par­tidul de guver­nă­mânt iliberal din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS). Însă un grup de economişti liberali care-l inclu­de pe Leszek Balcerowicz, fost mi­nistru de finanţe, vicepremier şi refor­mistul care a pus bazele transfor­mării mira­cu­loase a economiei poloneze în anii 1990, a publicat o analiză care atrage atenţia că politicile PIS pot pune capăt creşterii.

Balcerowicz, care predă acum la Şcoa­la de Ştiinţe Economice din Varşo­via, spune că în 2015 Polonia avea în faţă trei scenarii economice: refor­ma­rea economiei pentru susţinerea creş­te­rii, menţinerea statu-quo-ului cu o în­ce­tinire inevitabilă a avansului şi „o va­riantă în care absenţa reformelor este com­­binată cu antireforme care sub­mi­nea­ză ritmul de creş­tere şi sta­bi­li­tatea eco­no­miei poloneze“. Guvernul PiS, scrie  Balcerowicz, a ales scenariul nu­mă­rul trei.

Experţii po­lonezi con­duşi de Balcerowicz con­damnă prac­tic încercă­rile parti­du­lui de guvernă­mânt de a întări reţeaua de pro­tecţie so­cială pentru a o aduce mai aproape de mo­de­lele vestice - unul din mo­tivele pen­tru care polonezii au ales acest partid.

Experţii arată că, atunci când PiS a venit la pu­tere, potenţialul econo­miei de a creşte rapid cu ni­ve­luri reduse ale investi­ţi­ilor era aproape de epui­zare. Acum, spun ei, este nevoie de chel­tuieli mai mari pentru grăbirea dez­voltării tehno­logice şi a industriilor mai sofisticate.

Însă, pentru a fi eficient, efortul investiţional trebuie să se concentreze pe sectorul privat, iar în Polonia aceasta ar presupune un grad mai mare de economisire şi chiar mai multe investiţii străine. PiS blochează ambele culoare destabilizând instituţiile ţării, mai ales justiţia, paralizând piaţa terenurilor şi înăsprind colectarea  taxelor prin mai multă birocraţie şi penalizări mai mari. În schimb, PiS îşi creşte controlul asupra economiei şi subvenţionează companiile de stat mai puţin eficiente şi companiile agricole, unde productivitatea a rămas scăzută. Cu 40% din active, participarea statului la sectorul bancar este cel mai ridicat din Europa Centrală şi de Est după Slovenia, unde guvernul a forţat naţionalizarea băncilor după criză. În loc să stimuleze investiţiile private, spune raportul, PiS a majorat cheltuielile publice cu 1,2% din PIB între 2015 şi 2017, cea mai mare creştere din perioada post-comunistă, făcând mai mari alocaţiile pentru familii. Majorările nu s-au terminat. Anul viitor se va cheltui mai mult din cauza scăderii vârstei de pensionare.  Această măsură erodează participarea forţei de muncă şi stimulează cheltuielile gospodăriilor, care au deveni principalul motor de creştere. Autorii analizei spun că acest model de creştere este nesustenabil. Creştere stabilă poate fi obţinută doar prin investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO