Business Internaţional

Pariul Germaniei pe comerţul cu China: un act de echilibru între avantaje uriaşe şi riscuri

Pariul Germaniei pe comerţul cu China: un act de...

Autor: Catalina Apostoiu

15.10.2018, 00:06 373

Un val de investiţii întăreşte şi adânceşte relaţiile dintre cele două ţări în pofida, sau din cauza, tensiunilor comerciale în creştere cu SUA.

În ultimii doi ani, China a reprezentat cel mai mare partener de business al Germaniei, scrie Bloomberg. Comerţul total dintre cele două ţări a atins 179 mld. $ anul trecut, dublul celui cu Marea Britanie şi triplul celui cu Franţa.

Statutul special al Germaniei a devenit clar în iulie, când BASF a anunţat o investiţie de 10 mld. $ într-o fabrică din provincia Guangdong. Acum, BMW investeşte 4,1 mld. dolari în joint venture-ul său din China.

Modul în care Delo, o companie germană cu 750 de angajaţi şi venituri anuale de 184 mil. dolari se poate dezvolta în economia extrem de strict reglementată şi complexă a Chinei ara­tă cât succes a avut Germania în pă­trun­­derea pe piaţa acestei ţări. Totul a fost posibil graţie unor decenii de efor­turi concentrate din partea unor gi­ganţi corporate, a sprijinului cancela­ru­lui Angela Merkel şi unei reţele unice de centre locale de dezvoltare.

Poziţia companiilor germane este întărită de instituţii cum ar fi Centrul pentru Industrie şi Comerţ. Cele trei birouri ale acestuia, finanţate de bănci germane de stat, ajută aproape 300 de companii, în creştere de la 200 în 2015. Încă 10 noi locaţii ar putea fi deschise pentru a ajuta companiile germane să pătrundă şi în oraşe mai mici.

Un punct major de atracţie pentru nemţi este iniţiativa noului drum al mătăsii lansată de preşedintele Xi Jinping.

Deşi legăturile dintre cele două ţări oferă oportunităţi considerabile, eco­nomia bazată pe export a Germa­ni­ei este în acelaşi timp vulnerabilă în contextul intensificării războului comercial dintre SUA şi China.

Pe măsură ce acesta se înteţeşte, deficitul comercial al SUA cu China se adânceşte. China a înregistrat un ex­ce­dent comercial record de 34,13 mld. $ cu SUA în septembrie, potrivit CNBC. Pe perioada ianuarie-septem­brie, excedentul comercial al Chinei cu SUA s-a situat la 225,79 mld. $, faţă de 196,01 mld. $ în perioada similară a anului trecut. Economia chineză a rezistat în mare măsură până acum în faţa escaladării conflictului comercial cu SUA.

Pentru companiile germane care investesc în China, însă, incertitudinea legată de acest conflict este dublată de pericolul subvenţiilor oferite de guvernul chinez companiilor de stat şi furtului de know-how tehnologic, scrie Bloomberg.

„Dependenţa în creştere de China este un act de echilibru delicat“, arată Juergen Mallon, profesor la Universitatea din Kiel. „Există oportunităţi uriaşe, dar şi riscuri“.

Deşi Merkel a vizitat China de 11 ori în timpul mandatului său de 13 ani, relaţiile dintre cele două ţări sunt complexe, iar guvernul german a început să se arate îngrijorat de eforturile chinezilor de a achiziţiona know-how tehnologic din Germania.

În pofida prudenţei la nivel politic, companiile germane nu se tem. Jumătate din cele 400 de companii chestionate de Camera Germană de Comerţ din China anul trecut au declarat că investiţiile din această ţară vor avea un impact pozitiv pentru ele în următorii 5-10 ani. În contextul perspectivelor de creştere solide pe termen lung din Asia şi posibilităţii adâncirii conflictului cu SUA, executivii germani văd beneficii mai mari din legături mai strânse cu companii chineze decât cu americanii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO