ZF 24

Parlamentarii britanici vor să-i trimită la închisoare pe bancherii „neglijenţi“ şi să le retragă retroactiv bonusurile

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2013, 19:44 151

Marea Britanie ar trebui să modifice legislaţia astfel încât bancherii „neglijenţi“ să poată fi pedepsiţi cu închisoarea, iar acestora să li se poată fi retrase retroactiv bonusurile şi pensiile, sunt recomandările unei comisii parlamentare britanice înfiinţate după ce banca Barclays a fost amendată pentru manipularea dobânzilor LIBOR, scrie presa internaţională.

„Bancherii de top care-şi păgubesc serios băncile sau pun în pericol banii contribuabililor se pot aştepta la amenzi, să li se interzică ocuparea unei funcţii în industrie sau, în cele mai grave cazuri, să fie trimişi la închisoare“, a afirmat Andrew Tyre, preşedintele Comisiei Parlamentare de Standarde Bancare, citat de agenţia Thomson Reuters.

Raportul comisiei cere reglementări mai stricte în privinţa remuneraţiilor, o concurenţă mai mare între băncile britanice şi mai multă transparenţă referitor la responsabilităţile directorilor executivi. Deşi nu sunt angajante, concluziile comisiei ghidează autorităţile, spun analiştii intervievaţi de The Wall Street Journal.

La apogeul cri­zei financiare, contribuabilii britanici au contribuit cu 133 miliarde lire sterline (155,5 miliarde euro) la salvarea băncilor falimentare. Mai mulţi bancheri au fost puşi în colţul ruşinii de public şi de presă, dar niciun bancher de top nu a fost acuzat de vreo infracţiune.

Acum băncile se pregătesc de impact. Barclays, RBS Lloyds şi alte instituţii de credit din Marea Britanie colaborează pentru un răspuns coordonat privind raportul, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

„Contribuabilii şi clienţii au pierdut. Economia a avut de suferit. Reputaţia sectorului financiar a fost sever afectată. Încrederea în bănci a scăzut la un nou minim“, se arată în raportul comisiei înfiin­ţate anul trecut.

Scandalul privind manipularea dobânzilor LIBOR izbucnit în vara anului trecut a alimentat furia societăţii civile şi a determinat guvernul să înfiinţeze Comisia de Standarde Bancare pentru a analiza cultura băncilor. Pentru pregătirea raportului de 571 de pagini comisia a intervievat experţi financiari variind de la directorul executiv al Barclays la fostul preşedinte al Rezervei Federale Paul Volcker.

„Una dintre cele mai îngrijorătoare trăsături ale industriei bancare pe care le-am descoperit este limitarea uimitoare a simţu­lui răspunderii personale şi a vinii liderilor în privinţa eşecurilor larg răspândite şi a abuzurilor peste care au condus“, scrie comisia în raport.

Comisia recomandă crearea unei noi baze de date privind angajaţii băncilor care să arate responsabilităţile individuale ale directorilor.

Ca autoritatea independentă care gestionează participaţia de 81% deţinută de guvernul britanic la RBS, să fie desfiinţată iar activităţile ei puse înapoi în sarcina ministerului de finanţe. Din comisie fac parte persoane publice precum parlamentari, arhiepiscopul de Canterbury şi un fost ministru de finanţe. Guvernul ar trebui apoi să ia în considerare opţiuni precum divizarea RBS într-o bancă „bună“ şi una „rea“. Recomandările adoptate de guvern ar putea fi incluse legea reformei bancare, care în prezent este dezbătută în parlament.

 

Dintre concluziile Comisiei Parlamentare de Standarde Bancare

  • „Una dintre cele mai îngrijorătoare trăsături ale industriei bancare pe care le-am descoperit este limitarea uimitoare a simţului răspunderii personale şi a vinii liderilor în privinţa eşecurilor larg răspândite şi a abuzurilor peste care au condus.“
  • „Bancherii de top care-şi păgubesc serios băncile sau pun în pericol banii contribuabililor se pot aştepta la amenzi, să li se interzică ocuparea unei funcţii în industrie sau, în cele mai grave cazuri, să fie trimişi la închisoare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO