Business Internaţional

Parlamentarii bulgari vor da drumul achiziţiilor pentru armată

Parlamentarii bulgari vor da drumul achiziţiilor pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2018, 00:00 695

Parlamentarii bulgari vor aproba până la sfârşitul acestei săptămâni planuri financiare care vor permite armatei bulgare să cheltuiască 1,6 miliarde de euro în următorul deceniu pe cumpărarea de vehicule blindate şi a unui nou tip de avion de luptă pentru modernizarea tehnicii de luptă, scrie Balkan Insight. Acestea sunt cele mai ambiţioase planuri de reînarmare din istoria recentă a armatei bulgare. Astfel, Bulgaria va cumpăra cel puţin 150 de vehicule blindate militare şi cel puţin opt aeronave. Cele două proiecte au trecut de comisia militară a parlamentului.

Primul proiect va costa aproape 600 de milioane de euro, la care se adaugă 120 de milioane de euro pentru achiziţionarea de sisteme de pregătire şi de sprijin. Vehiculele vor fi construite în Bulgaria  folosindu-se proiecte care respectă standardele NATO de tehnologie. Modernizarea şi întreţinerea vehiculelor se vor face, de asemenea, în Bulgaria, de firme locale.

Luni, Bulgaria a lansat primul vehicul militar produs local, de compania Samarm. Este vorba de un blindat uşor. Prin al doilea proiect se vor înlocui aeronavele de producţie sovietică MIG-29 pe care armata le foloseşte în prezent. Noile avioane vor fi produse într-o ţară membră a NATO. Proiectul prevede cumpărarea a cel puţin  16 aeronave noi în două etape. Pentru prima, Bulgaria va pune deoparte 900 mil. euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO