Business Internaţional

Partidul nonconformistului premier ungar Viktor Orban câştigă rapid teren înaintea alegerilor generale de anul viitor

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: Ioana Nita

20.03.2013, 00:03 971

Partidul de guvernământ din Ungaria Fidesz câştigă tot mai mult sprijin din partea cetăţenilor înaintea alegerilor generale de anul viitor, popu­laritatea acestuia crescând de la 18% în februarie la 24% luna aceasta, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Ipsos şi preluat de The Wall Street Journal.

Majoritatea noilor susţinători ai partidului premierului ungar Viktor Orban au vârste fie sub 30 de ani, fie de peste 50 de ani, locuiesc în oraşe mici sau în mediul rural, câştigă mai puţin decât salariul mediu din ţară şi au doar educaţie primară.

De asemenea, şi populari­tatea socialiştilor, cel mai mare partid din opoziţie, a crescut de la 13% la 16%. Noii alegători au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani şi fac parte din clasa de mijloc.

Un alt partid din opoziţie, Egyutt 2014, al cărui lider este fostul premier ungar Gordon Bajnai, a obţinut un scor de doar 5%. Chiar în perioada realizării sondajului, parlamentul Ungariei, format în principal din membrii partidului Fidesz, a aprobat propunerile guvernului de modi­ficare a Constituţiei, de­mons­trându-şi astfel forţa legislativă în pofida solicitării autorităţilor Uniunii Europene de a amâna votul.

Oficialii de la Bruxelles au criticat modificările constitu­ţionale, care în principal limitează puterile Curţii Constituţionale, spunând că au dubii cu privire la compatibilitatea amendamen­telor cu tratatul blocului comu­nitar.

În ziua în care modificările au fost aprobate, Orban a criticat companiile private de electrici­tate care au denunţat în instanţă reducerea preţurilor la energie impuse de guvern.

Guvernul condus de Orban este de ase­menea responsabil pentru naţio­nalizarea sistemului privat de pensii obligatorii şi pentru supra­taxarea sistemului bancar şi a companiilor din secto­rul tele­comunicaţiilor, energiei şi retail, în marea lor majoritate jucători străini. Aceste măsuri, neobiş­nuite în UE, au fost luate pentru stimularea creşterii eco­nomice şi reducerea deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO