Business Internaţional

Avertismentul şefului Tesla: Inteligenţa artificială, unul dintre cele mai mari pericole la adresa umanităţii. Va ameninţa toate job-urile umane şi ar putea duce chiar şi la război

Avertismentul şefului Tesla: Inteligenţa artificială,...

Autor: Alex Ciutacu

17.07.2017, 15:01 458

Elon Musk avertizează, în cadrul unei adunări a guvernatorilor Statelor Unite, că aceştia ar trebui să fie preocupaţi de potenţialul pericol prezentat de evoluţia inteligenţei artificiale, şi cere un document de reglementare care să ghideze dezvoltarea puternicei tehnologii, potrivit Wall Street Journal.

În cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Naţionale a Guvernatorilor din Statele Unite, ce a avut loc sâmbătă în Rhode Island, directorul executiv al companiei Tesla Inc. şi al companiei, producătoare de rachete, Space Exploration Technologies Corp, a prezentat mai multe scenarii devastatoare cu privire la evoluţia inteligenţei artificiale. Acesta susţine că inteligenţa artificială va ameninţa toate job-urile umane şi că ar putea porni chiar şi un război.

„Este cel mai mare risc cu care ne confruntăm ca şi civilizaţie”, a spus el.

Elon Musk a fost vocal în legătură cu îngrijorarea faţă de inteligenţa artificială şi a ajutat la crearea grupului de cercetare non-profit OpenAI, care ţinteşte spre dezvoltarea sigură a tehnologiei.

Acesta a sugerat guvernatorilor că trebuie formată o instituţie de reglementare pentru a urmări evoluţia rapidă a inteligenţei artificiale.

„În acest moment, guvernul nu are nici măcar perspectiva formată în ceea ce priveşte această tehnologie. Odată cu conştientizarea, oamenilor le va fi teamă, aşa cum ar trebui să le fie”, a adăugat Elon Musk.

Susţinătorii inteligenţei artificiale spun că asemenea  preocupări sunt premature, ţinând cont de gradul de dezvoltare la care s-a ajuns până în acest moment.

Guvernatorul Arizonei, Doug Ducey, republicanul care a încercat toată cariera lui să reducă reglementările guvernamentale, a pus la îndoială propunerea lui Musk de a crea o instituţie de reglementare pentru inteligenţa artificială, menţionând că singurul lucru pe care l-ar face această instituţie ar fi să încetinească evoluţia tehnologiei.

„Am fost surprins de sugestia ta de a introduce reglementări înainte de a şti exact cu ce avem de a face”,  a spus Ducey.

„Cu siguranţă majoritatea companiilor care dezvoltă inteligenţă artificială, nu şi compania mea, vor protesta şi vor spune că aceste reglementări vor încetini inovaţia”, a spus Elon Musk.

Directorul executiv al companiei Tesla menţionează că nu crede că o astfel de instituţie de reglementare ar determina companiile din domeniul tehnologiei să părăsească Statele Unite.  

În cadrul conferinţei, Musk a fost nevoit să răspundă întrebărilor legate de acţiunile companiei Tesla care au crescut cu peste 50% anul acesta. Capitalizarea pieţei a transformat Tesla într-o companie mai mare decât Ford Motor Co. şi, în unele privinţe, mai mare decât General Motors Co.

Musk a precizat că acţiunile Tesla se tranzacţionează la un preţ care reflectă un viitor optimist pentru companie.

„Câteodată, realitatea depăşeşte mult aşteptările”, a adăugat el.

Elon Musk susţine că este determinat să transforme Tesla într-un success şi că, pe lângă acţiunile care sunt vândute pentru a plăti taxele, acesta evită să vândă acţiunile companiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO