Business Internaţional

Patru mari bănci vor să bată o nouă monedă virtuală

Patru mari bănci vor să bată o nouă monedă virtuală

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2016, 00:00 1110
Patru dintre cele mai mari bănci ale lumii s-au aliat pentru a dezvolta o nouă formă de cash digital despre care spun că va deveni un standard în industrie pentru clearingul şi încheierea de trazancţii financiare prin blockchain, tehnologia aflată la baza bitcoin, scrie Financial Times. Banca elveţiană UBS, cea care a iniţiat proiectul noii monede, denumită utility settlement coin, şi-a unit forţele cu Deutsche Bank, Santander, BNY Melon şi cu brokerul ICAP pentru a promova ideea în faţa băncilor centrale, dorind ca lansarea comercială să aibă loc până la începutul anului 2018. „Astăzi, tradingul dintre bănci şi instituţii este dificil şi implică prea mult timp şi costuri. Noua monedă ar simplica şi eficientiza totul”, a declarat Julio Faura, director de R&D şi inovaţie la Santander. Iniţial sceptice cu privire la tehnologia blockchain din cauza temerilor privitoare la fraudă, băncile încearcă acum să determine cum pot folosi această tehnologie pentru a accelera şi eficientiza operaţiunile de trading.

Costurile totale legate de clearingul şi încheierea de tranzacţii suportate de industria financiară sunt estimate la 65-80 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport publicat anul trecut de Oliver Wyman.

În prezent, sunt în dezvoltare mai multe sisteme de cash digital rivale. Setl, un grup din Londra, intenţionează să lanseze un sistem similar de realizare a plăţilor de pe piaţa financiară cu cash digital cu legătură directă la băncile centrale. Citigroup lucrează la propria soluţie “Citicoin”, în timp ce Goldman Sachs încearcă să obţină patentarea “SETLcoin” pentru încheierea aproape instantanee a tranzacţiilor. şi JPMorgan lucrează la un proiect similar.

Noua monedă, bazată pe o soluţie dezvoltată de Clearmatics Technologies, are menirea să permită instituţiilor financiare să plătească pentru titluri, cum ar fi obligaţiuni şi acţiuni, fără să aştepte finalizarea transferurilor tradiţionale de bani. În schimb, acestea ar urma să utilizeze monede virtuale direct convertibile în cash la băncile centrale.

Potrivit lui Hyder Jaffrey, director de inovaţie high-tech la UBS, echipa va încerca să obşină aprobarea şi cooperarea autorităţilor de reglementare şi băncilor centrale, argumentând că sistemul va spori gradul de transparenţă pentru autorităţi.

Banca centrală americană (Fed), Banca Angliei şi Bank of Canada se numără printre băncile centrale care examinează potenţialele beneficii ale monedelor digitale. Totuşi, temerile privesc printre altele securitatea şi impactul asupra stabilităţii sistemului bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO