Business Internaţional

​Patru motive pentru care şefii companiilor germane de utilităţi vor avea parte de şi mai multe nopţi nedormite

​Patru motive pentru care şefii companiilor germane de...

Autor: CătăIina Apostoiu

03.05.2016, 16:11 1596

În condiţiile în care preţurile energiei din Germania, cea mai mare piaţă a Europei, se menţin în apropierea minimelor ultimilor 13 ani, companiile de utilităţi care se bazează în principal pe combustibili fosili trec printr-o perioadă foarte grea, sub presiunea sectorului energiei eoliene şi solare, scrie Bloomberg.

Iată principalele patru motive pentru care modelul convenţional care se bazează pe combustibilii fosili se află sub presiune.

Preţuri în scădere

Chiar şi cele mai noi centrale pe lignit au nevoie de un preţ al electricităţii de aproximativ 23 de euro pe megawatt-oră pentru a-şi acoperi costurile, arată Lueder Schumacher, analist al SocGen. Lignitul a reprezentat 24% din energia Germaniei anul trecut. Pentru centralele mai vechi, preţul necesar pentru acoperirea costurilor este de până la 39 de euro, arată Schumacher.

Avansul energiei eoliene

Producţia de energie eoliană din Germania a avansat cu 47% anul trecut, atingând o medie de 9.104 megawaţi pe zi.

“Când vântul bate foarte tare, companiile de utilităţi trebuie să-şi reducă producţia pentru că preţurile sunt atât de scăzute”, spune Deepa Venkateswaran, analist la Sanford C. Bernstein.

Centralele pe lignit au fost construite iniţial pentru a funcţiona continuu. RWE şi-a reconfigurat flota, cea mai mare din Germania, pentru a reacţiona faţă de energia eoliană. Compania îşi poate reduce acum capacitatea cu jumătate în 30 de minute pentru a reacţiona la creşteri ale producţiei de energie regenerabilă.

Scepticismul investitorilor

Costul asigurării împotriva unui default al RWE a atins aproape un nivel record în martie. Comparativ, cel al Iberdrola era cu 41% mai scăzut. Compania spaniolă a îmbrăţişat revoluţia energiei regenerabile mai devreme decât RWE, s-a diversificat geografic şi şi-a redus datoriile, crescându-şi calitatea creditului, arată Nadege Tillier, de la ING Groep.

Închiderea centralelor pe cărbune imediat după închiderea centralelor nucleare ar genera costuri mari şi ar putea distruge companii ca RWE, spune Tillier.

În ultimele 12 luni, guvernul german a decis să negocieze, mai degrabă decât să impună măsuri de închidere a centralelor energetice.

Perspective sumbre

Chiar în condiţiile în care guvernul german se gândeşte să plătească firmelor de utilităţi să închidă centrale, producătorii de energie vând electricitate generată din cărbune pe pieţele forward înainte ca marjele să scadă şi mai mult sau să devină negative din cauza supraofertei de energie, spune Bruno Brunetti, de la Pira Energy.

“Piaţa germană de energie se află pe o cale nesustenabilă”, arată Brunetti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO