Business Internaţional

Patru state arabe au trimis Qatarului 13 cereri pentru a pune capăt crizei

Patru state arabe au trimis Qatarului 13 cereri pentru a...

Autor: Andrei Ionascu

23.06.2017, 08:12 256

Lista a fost semnată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein, iar printre măsurile propuse se numără închiderea televiziunii Al Jazeera, reducerea legăturilor cu Iranul, închiderea unei baze militare turce din Qatar şi predarea tuturor teroriştilor care provin din aceste patru state.

Cele patru state arabe au acordat Qatarului un termen de 10 zile pentru a lua aceste măsuri. Lista cu cereri a fost predată autorităţilor de la Doha de către Kuweit, care mediază disputa.

La începutul acestei săptămâni, Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că vecinii Qatarului au întocmit o listă cu cereri care sunt "rezonabile şi aplicabile".

Qatarul a anunţat în repetate rânduri că vrea să negocieze concesii dacă îi este trimisă o listă cu cereri, dar doreşte ca ţările arabe să ridice blocada care împiedică livrările de alimente şi medicamente. Totuşi, regimul de la Doha respinge în continuare ideea că susţine organizaţii teroriste.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între unele dintre aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO