Business Internaţional

Paul Bocuse, "părintele" gastronomiei franceze moderne, a murit la vârsta de 91 de ani

Paul Bocuse, "părintele" gastronomiei franceze moderne,...

Autor: Ana Obretin, Mediafax

20.01.2018, 23:13 115

Informaţia a fost făcută publică într-un comunicat de familia acestuia.

Paul Bocuse s-a născut în Collonges-au-Mont-d'Or, în apropiere de Lyon, pe 11 februarie 1926, într-o familie cu tradiţie în domeniu, meseria de bucătar fiind practicată de strămoşii săi încă din 1765.

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, fost primar al oraşului Lyon, a anunţat iniţial vestea morţii lui Bocuse pe Twitter. "Domnul Paul era Franţa. Simplitate şi generozitate. Excelenţă şi arta de a trăi. Papă al gastronomilor care ne-a părăsit. Sper ca maeştrii noştri bucătari, din Lyon şi din cele patru colţuri ale lumii, să poată să cultive fructele pasiunii sale", a scris Collomb.

Potrivit unei surse apropiate familiei, Paul Bocuse, care suferea de maladia Parkinson de mai mulţi ani, "a murit în linişte", în timp ce îşi făcea siesta matinală în camera în care s-a şi născut, la han, Auberge du Pont de Collonges, care este, de fapt, un restaurant de lux întotdeauna plin, deţinător de trei stele Michelin.

"Astăzi, gastronomia franceză pierde o figură mitică, ce a transformat-o profund. Maeştrii bucătari plâng în bucătăriile lor, la Élysée şi peste tot în Franţa. Dar îşi vor continua munca", a spus şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Intrat ucenic în celebrul restaurant al "mamei Brazier" (Eugénie Brazier, prima femeie bucătar care a câştigat trei stele Michelin, în 1933), din Lyon, deţinător a trei stele Michelin, în 1946, Paul Bocuse s-a format şi la şcoala lui Fernand Point, "mentorul său".

Deţinător a trei stele Michelin fără întrerupere din 1965, Paul Bocuse a transformat hanul familiei într-un templu al gastronomiei, devenind, de-a lungul anilor, patronul unei companii de succes, care administra mai multe restaurante.

A lucrat foarte mult şi în străinătate, în Japonia, Brazilia, SUA, şi a fost pentru mulţi maeştri bucătari celebri un "tată spiritual".

De asemenea, a lansat concursul Bocuse d'Or, în 1987, la Lyon, o competiţie în care s-au afirmat mulţi bucătari ce ulterior au devenit nume mari în domeniu. În mod neoficial, concursul Bocuse d'Or este considerat un campionat mondial al maeştrilor bucătari.

Specialiştii consideră că Paul Bocuse - ales de prestigiosul ghid gastronomic Gault & Millau, în 1989, "bucătarul secolului" - împreună cu Henri Gault şi Christian Millau au lansat "nouvelle cuisine", fiind la originea unui "big bang" în gastronomia franceză şi mondială. Noua bucătărie franceză era mai puţin opulentă, cu preparate mai uşoare decât cele din bucătăria clasică, punând accentul pe ingrediente proaspete, de o înaltă calitate.

De-a lungul carierei, Bocuse a primit numeroase premii, printre care Legiunea de Onoare în rang de Comandor. De asemenea, The Culinary Institute of America i-a acordat titlul de "chef al secolului", în 2011.

În 1975, Bocuse a creat supa cu trufe, pentru o cină prezidenţială la palatul Elysée. De atunci, supa a fost servită în restaurantul lui Bocuse din Collonges-au-Mont-d'Or sub numele "Soupe VGE", "VGE" fiind iniţialele numelor fostului preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO