Business Internaţional

Paul Donovan, economist UBS: Criptomonedele nu pot funcţiona ca monede de schimb din cauza unei „erori fundamentale”

Paul Donovan, economist UBS: Criptomonedele nu pot...

Autor: Alex Ciutacu

22.01.2021, 06:50 2213

Criptomonedele ar putea să nu reuşească niciodată să intre în circulaţie ca monede de schimb, conform economistului-şef al diviziei Global Wealth Management din cadrul UBS, citat de Reuters.

„Eroarea fundamentală” intrinsecă a criptomonedelor vine din faptul că oferta nu poate fi redusă atunci când cererea se prăbuşeşte. Ceea ce înseamnă că nu pot fi considerate monede de schimb (în original – currencies), a declarat Paul Donovan, economist-şef al diviziei Global Wealth Management din cadrul UBS.

O monedă trebuie să fie stabilă şi să ofere cetitudinea că poţi cumpăra şi mâine acelaşi coş de cumpărături ca şi astăzi. Această încredere provine astăzi din abilitatea băncilor centrale de a reduce oferta atunci când cererea este în scădere. Majoritatea criptomonedelor nu au un astfel de mecanism, ceea ce poate permite o prăbuşire a puterii de cumpărare.

„Nu cred că oamenii vor dori să utilizeze o monedă de schimb când nu au nicio certitudine ce pot cumpăra cu ea mâine”, a declarat Donovan.

Bitcoin trece printr-o furtună de volatilitate în contextul în care joi a scăzut sub pragul de 30.000 de dolari, un declin de 30% faţă de maximul istoric de acum două săptămâni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO