Business Internaţional

Pe burse, băncile au rămas doar o umbră

Pe burse, băncile au rămas doar o umbră

Josef Ackermann, cel mai puternic bancher din Germania, spune că după criză Europa va avea mai puţine bănci

Autor: Paul Comşa, Vlad Popescu

06.09.2011, 00:07 1545

Acţiunile marilor bănci europene au început prima săptămână din septembrie în scădere puternică, trăgând în jos majoritatea indicilor bursieri din Vest. Până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri, cotaţiile princi­palelor instituţii de credit din Europa s-au prăbuşit, banca franceză Société Générale pierzând 8,7%, Deutsche Bank 8,6%, iar UniCredit 6,5%.

Majoritatea băncilor au pierdut o parte însemnată din valoare începând cu luna august, dar cele mai afectate au fost cele greceşti. Acţiunile Alpha, Piraeus şi Eurobank, trei din cele mai mari instituţii de credit elene prezente şi pe piaţa românească, au scăzut cu peste 30%.

Indicele FTSE 100 (Marea Britanie) scăzuse până ieri la 17:00 (ora României) cu 2,74%, CAC 40 (Franţa) cu 4,89%, iar DAX (Germania) cu 4,51%.

Giganţi la judecată în SUA

Printre cauzele scăderii abrupte a acţiunilor băncilor se află şi procesul pe care autorităţile americane l-au intentat la sfârşitul săptămânii trecute împotriva a 17 dintre cele mai mari instituţii de credit ale lumii pe care le acuză că au vândut credite ipotecare cu un grad ridicat de risc în valoare de 196 mld. dolari către Freddie Mac şi Fannie Mae fără a le înştiinţa cu privire la riscurile la care se expun. Printre băncile date în judecată se află Deutsche Bank, Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland.

Nici viitorul nu arată prea bine pentru bănci. Criza datoriilor de stat din zona euro va afecta profiturile băncilor timp de câţiva ani şi ar putea "ucide" cele mai slabe instituţii de credit, a avertizat directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann. "Perspectivele pentru sectorul financiar în general sunt foarte limitate. Perspectiva de creştere a veniturilor este limitată atât structural, cât şi de situaţia actuală", a arătat şeful celei mai mari bănci germane.

Sursele de venit ale băncilor sunt îngheţate

Temerile privind evoluţia crizei împiedică fuziunile şi achiziţiile şi listările la bursă, care re­prezintă principalele surse de venit ale băncilor de investiţii din Europa, iar încetinirea creşterii economice globale pare că amână orice speranţă de revenire către viitorul îndepărtat. Deşi afişează pesimism privind perspectivele de profit ale băncilor europene, Ackermann a respins apelurile la reca­pitalizarea urgentă a instituţiilor de credit din regiune.

Unul dintre principalii promotori ai recapitalizării este chiar directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, fost ministru de finanţe al Franţei.

Ea a declarat că băncile europene au nevoie de o recapitalizare obligatorie pentru a preveni recesiunea mondială. Ulterior, au apărut informaţii conform cărora FMI estimează necesarul de capital al băncilor europene la 200 de miliarde de euro, cauzat de expunerea pe datorii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO